Tuindokter meldt perenbladzuigschade: bobbels en lichtgele tot roodgekleurde vlekken

Het blad van onze perenbomen op school zien er bobbelachtig uit. Het lijkt wel zuigschade: lichte misvorming van het blad met typische paarse kleur van de pukkels op het blad. Ook geelverkleuring van het blad in een later stadium. Elk jaar in het voorjaar rond deze periode komt dit terug. Zou dit schade van de perenbladvlo kunnen zijn?

Nee, dit is duidelijke zuigschade van Phytoptus piri mijten. Door hun zuigacties gaat het blad deze kenmerkende misvormde bobbels vormen, vandaar ook de benaming pokkenziekte.

Foto´s ingezonden door Luc Dedeene

Omschrijving
 

Tuindokter meldt perenbladzuigschade: bobbels en lichtgele tot roodgekleurde vlekken(399789420)
Reeds bij het ontplooien van de bladeren worden geelgroene vlekjes waargenomen aan weerszijden van de hoofdnerf. Het blad zwelt enigszins op zodat er puistjes of pokken ontstaan, vandaar de naam. Deze vlekken verkleuren later meestal rood, daarna bruin en dor. Meestal zijn meerdere bladeren aan de twijg aangetast. Deze bladeren komen uit geïnfecteerde knoppen waarin de perenpokmijt heeft overwinterd.
 

Bestrijding

Tuindokter meldt perenbladzuigschade: bobbels en lichtgele tot roodgekleurde vlekken(399789420)
Als er enkele bladeren zijn aangetast kan door deze tijdig af te plukken, voordat de bladeren bruin worden en de mijten de pokken hebben verlaten, een goede bestrijding worden verkregen. In het zeer vroege voorjaar bij het zwellen van de knoppen de fruitbomen met vbc behandelen is het meest doeltreffend. Tijdens het seizoen eventueel insecticiden. De meeste milieuvriendelijke middelen zijn ondoeltreffend. Gelukkig heeft deze perengalmijt weinig invloed op de fruitproductie.

 

Tuininformatie