Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor(311020146)Klassieke elementen duiken op in de tuin, maar ze moeten wel van deze tijd zijn. En gasten zijn altijd welkom, als we in de tuin ook maar tot onszelf kunnen komen. De tuin verandert komend seizoen in een plekje waar tegenstellingen de boventoon voeren. De buitenruimte weerspiegeldt kortom de hedendaagse maatschappij die doordrenkt
is met contrasten.

De ´trotse´ blauwgroene tuinbezitter omarmt een trend die binnenshuis al enige tijd zichtbaar is: hij is volgens de STN ´te verleiden met producten die klassiek en romantisch zijn en die traditie uitstralen´. Het decor van deze gezellige tuin mag dan eigentijds zijn, een hoofdrol is weggelegd voor elementen die verwijzen naar de oude Grieken en Romeinen. Natuurlijk passen in deze ´imperial inspiration garden´ materialen als natuursteen, mozaïek en smeedijzer.

De kleuren zijn ingetogen en stoer (wit, naturel), maar contrastrijk (zwart, terra, oker). De nieuwste materialen, opvallend meubilair en eigenwijze planten: het designminnende blauwe tuintype kan niet zonder. Deze tuinliefhebber is helemaal van deze tijd. Dus als in het interieur zachte en klassieke elementen opduiken, dan kiest hij buiten juist voor een ingetogen, ruwe en robuuste aankleding. Bijpassend zijn constructieve materialen (beton, golfplaat, natuursteen, canvas) en donkere kleuren (grijs, blauw, zwart) gecombineerd met pasteltinten. Evenals de materialen is de beplanting robuust.

Haaks daarop staat het rode, vaak jonge tuintype die ervan houdt verrast en vermaakt te worden. Hij zal zijn tuin, balkon of patio dan ook vaak decoreren met losse objecten die naar eigen idee worden geplaatst, wel of niet een geheel vormend, maakt hem niet uit. Vaak laat hij zich inspireren door elementen uit de natuur, dierenhuiden, bladstructuren, maar dan nèt even anders. Het resultaat is een sprookjesachtige, op de natuur gebaseerde ruimte die tot de verbeelding spreekt. Het kleurenpalet omvat meer natuurlijke tinten als blauw en groen, maar ook uitbundige, primaire kleuren

Tuinplanten bij de tuintrends 2007

In de voorbeelden van de tuintrends voor 2007 is het vooral een contrast in kleuren en materialen, vormen en toepassingen van producten dat opvalt. Dit is ook het uitgangspunt geweest van de bijgevoegde keuze voor plantmateriaal. Voor de beplanting bij de 4 tuintrends is een keuze gemaakt uit verschillende soorten plantengroepen, zowel vaste planten, heesters, bomen als coniferen. Veel van deze plantensoorten zijn ook daadwerkelijk gebruikt bij de realisatie van de 4 trendtuinen in de tuinen van Appeltern.

Een korte omschrijving van de toepassingen van planten in de 4 trendtuinen
 

Fresh & weathered garden

In de beplanting wordt gekozen voor frisse bloeiende planten met landelijk aandoende bloemen in vriendelijke paars-lilatinten. De borders worden gevuld met planten in groepen afgewisseld met bloeiende planten door elkaar heen. In deze kindvriendelijke tuin wordt bijvoorbeeld de framboos praktisch benut om schutting of hekwerk te bekleden. Op strategische punten in de tuin worden groenblijvende heesters of coniferen toegepast, dan blijft het ook ’s winters een vriendelijke aanblik.

Geschikte planten voor een Fresh & weathered garden

 1. Salvia nemorosa ´Schneehügel´
 2. Salvia nemorosa ´Blauhügel´
 3. Tradescantia (wit)
 4. Prunella (paars)
 5. Nepeta Geranium pratense ´Mrs Kendall Clark´
 6. Hydrangea macrophylla ´Mariesii Perfecta´
 7. Lupinus
 8. Physostegia virginiana ´Summer Snow´
 9. Delphinum ´Volkerfrieden´
 10. Malus domestica ´James Grieve´
 11. Rubus idaeus
 12. Exochorda x macrantha ´The Bride´
 13. Philadelphus ´Hidden Blush´
 14. Anchusa azurea ´Loddon Royalist´

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor(311020146)

Klik op afbeelding voor een vergrote weergave,
nummering overeenkomstig lijst van geschikte planten (linkerzijde)

 

Imperial inspiration garden

Een tuin met daarin een moderne vertaling van Romeinse en Griekse cultuur. Een eigentijdse versie van een symmetrische hof met in hoogte verschillende hagen, zowel recht en strak als in een speelse vorm. Voor de hagen zijn verschillende plantensoorten gekozen die qua bladstructuren sterk verschillen. Daartussen is de beplanting in rustige kleuren (wit, donkerrood en –roze) in grotere groepen toegepast. Klassieke plantenelementen zoals rozen passen hierin perfect.

Geschikte planten voor een Imperial inspiration garden

 1. Lavatera ´Burgundy Wine´
 2. Hedera
 3. Pyrus communis (peer - leivorm)
 4. Sedum ´Matrona´
 5. Hibiscus syriacus ´Woodbridge´
 6. Cercis canadensis ´Forest Pansy´
 7. Rosa ´Dicbar´
 8. Persicaria amplexicaulis ´Speciosa´
 9. Magnolia stellata
 10. Astilbe ´Spinell´
 11. Leucothoe
 12. Pyrus communis (peer-leivorm)
 13. Viburnum tinus ´Gwenllian´
 14. Pieris japonica ´Valley Valentine´
 15. Hypericum x inodorum ´Excellent Flair´
 16. Ficus carica (vijg)

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor(311020146)

Klik op afbeelding voor een vergrote weergave,
nummering overeenkomstig lijst van geschikte planten (linkerzijde)

Rough & refined garden

In deze tuin zien we veel groene planten met stevig leerachtig blad. Voor het contrast worden grijsbladige of roodbladige soorten toegevoegd. De bloeiende planten zijn meestal blauw of donkerroodbruin. In tegenstelling tot de Fresh & weathered garden wordt hier gekozen voor een beperkt aantal soorten planten, maar worden deze in grote groepen gebruikt waardoor het effect nog robuuster wordt.

Geschikte planten voor een Rough & refined garden

 1. Pinus schwerini
 2. Cimicifuga ramosa ´Atropurpurea´
 3. Aconitum napellus subsp. Pyramidale
 4. Angelica gigas
 5. Sambucus nigra ´Guincho Purple´
 6. Buddleja davidii ´Black Knight´
 7. Hosta x tardiana ´Halcyon´
 8. Prunus laurocerasus ´Etna´
 9. Echinops bannaticus ´Taplow Blue´
 10. Stachys byzantina
 11. Salvia officinalis ´Purpurascens´
 12. Euphorbia amygdaloides ´Purpurea´
 13. Morus alba ´Macrophylla´
 14. Corylus maxima ´Purpurea´
 15. Ginkgo biloba

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor(311020146)

Klik op afbeelding voor een vergrote weergave,
nummering overeenkomstig lijst van geschikte planten (linkerzijde)

 

Fantastic Elements

Een vrolijke keuze van bloeiende planten in opvallende kleuren en planten met opvallende vormen. Deze worden weer toegepast in losse potten en bakken. Daarnaast valt de keuze op planten die tot de verbeelding spreken zoals varens, siergrassen of bamboes, die dan zo worden gecombineerd dat het geheel bijna sprookjes(bos)achtig aandoet.

Geschikte planten voor een Fantastic Elements  garden

 1. Lychnis chalcedonia (rood), Campanula lactiflora ´Superba´ (paars), Cotinus coggygria ´Royal Purple´(blad donkerrood).
 2. Cryptomeria japonica ´Cristata´
 3. Lythrum virgatum ´Dropmore Purple´
 4. Monarda ´Cambridge Scarlet´
 5. Ligularia stenocephalus ´The Rocket´
 6. Clematis alpina
 7. Mahonia bealei
 8. Achillea millefolium ´Lachsschonheit´
 9. Gunnera manicata
 10. Araucaria araucana
 11. Matteucia struthiopteris
 12. Sasa palmata
 13. Miscanthus sinensis ´Sirene´
 14. Aster novae-angliae ´Barr´s Blue´
 15. Hippophae rhamnoides ´Rockanje´

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor(311020146)

Klik op afbeelding voor een vergrote weergave,
nummering overeenkomstig lijst van geschikte planten (linkerzijde)

Visitekaartje

De STN is een overkoepelende organisatie waarin de Vereniging voor de Tuinbranche (VBTB), Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), Hoveniers Informatie Centrum (HIC), Productschap Tuinbouw (PT), Plant Publicity Holland (PPH) en de Nederlandse werkgeversvereniging van groen- en tuincentra (NVT) de krachten bundelen. Omdat die organisaties als geen ander weten dat niet iedere tuinbezitter hetzelfde is, ontwikkelde het Productschap Tuinbouw in 2002 een model waarin zes zogenaamde tuintypen omschreven zijn. Deze hebben ieder een eigen kleur. Zo is het groene tuintype bijvoorbeeld echt een tuinliefhebber, terwijl het rode tuintype wel in de tuin wil genieten, maar het liefst zo min mogelijk tijd aan onderhoud kwijt is. Voor het gele tuintype is de tuin vooral een gezellige leefruimte. Het blauwgroene type ziet de buitenruimte daarentegen vooral als een visitekaartje. Het blauwe tuintype gaat nog een stapje verder. Voor hem is tuin vooral een prestigeproject waarin design de boventoon voert. Op basis van deze verdeling onderscheidt de STN vier trends die aansluiten bij de beleving van de verschillende tuintypes: fresh & weathered garden, imperial inspiration garden, rough & refined garden en fantastic elements.

Bron: Plant Publicity Holland - www.pph.nl

Tuininformatie