Uit Kleur van Modeste Herwig: een nazomerborder in augustus

Uit Kleur van Modeste Herwig: een nazomerborder in augustus(1284876902)Een nazomerborder uit het boek Kleur. Dat een border ook eind augustus en nog later heel kleurig kan zijn bewijst deze beplanting van Piet Oudolf. De laatbloeiende vaste planten zijn hier gecombineerd met siergrassen.

De fijne halmen van de siergrassen vormen een verbindend element en zijn onontbeerlijk voor een natuurlijke uitstraling. Aarvormige bloeiwijzen van de kattenstaart (Lythrum) zorgen voor een fraai vormcontrast met de ´platte´ bloemen van het vetkruid (Sedum) en de rode zonnehoed (Echinacea). Vlambloem (Phlox), Lobelia, ruit (Thalictrum), ooievaarsbek (Geranium) en alsem (Artemisia) zijn ook in deze border te vinden.

De planten zijn geselecteerd op hun ´meerwaarde´: hoe zien ze er na de bloeitijd uit.

Ook in de herfst en de winter is deze beplanting nog aantrekkelijk, de silhouetten van de uitgebloeide planten zijn - vooral met een laagje rijp of sneeuw - nog lang decoratief. Andere nazomerbloeiers met een natuurlijke uitstraling zijn zonnekruid (Helenium), bergamotplant (Monarda), Perovskia, Rudbeckia en zilverkaars (Cimicifuga).

Uit Kleur van Modeste Herwig: een nazomerborder in augustus(1284876902)

Legende

1. Lythrum salicaria
2. Echinacea purpurea
3. Eupatorium maculatum `Atropurpureum´
4. Sedum spectabile
5. Deschampsia cespitosa
6. Panicum virgatum

Uit Kleur van Modeste Herwig: een nazomerborder in augustus(1284876902)Bronnen Rudi Van Overloop 2004:

Kleur is een uniek naslagwerk dat u helpt bij het combineren van planten en het maken van beplantingsplannen. U leert alles over kleurgebruik in de tuin, kleurentheorie, kleurencombinaties en waar u op moet letten bij het maken van een beplantingsplan. Tien voorbeeldborders geven veel inspiratie voor uw eigen tuin. De drie losse kleurenwaaiers tonen 639 tuinplanten waar u uit kunt kiezen, zowel eenjarigen als tweejarigen, vaste planten, bolgewassen, heesters en enkele bomen.

Tuininformatie