Een uitbouw is een geweldige manier om extra ruimte in je huis te creëren. Meer licht, meer leefruimte, meer comfort, wat wil je nog meer? Maar voordat je enthousiast begint met de verbouwing, is het belangrijk om ook je tuin goed voor te bereiden. Want die vormt letterlijk de werkplek van de aannemer én moet straks mooi aansluiten op je nieuwe leefruimte. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de voorbereiding van je tuin op een uitbouw.
Denk vooruit
Voordat er een schop de grond in gaat, is het slim om alvast een duidelijk beeld te hebben van je ideale tuin na de uitbouw. Wil je bijvoorbeeld een groter terras, een buitenkeuken of juist meer groen? De nieuwe ruimte in huis (zoals een grotere keuken of tuinkamer) heeft invloed op de functie en indeling van je tuin. Als je straks bijvoorbeeld grote openslaande deuren krijgt, wil je dat het terras mooi aansluit op je nieuwe vloer. Denk in dat geval aan een materiaal dat naadloos overloopt in je interieur, zoals een lavasteen gietvloer, die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken voor een luxueuze en duurzame uitstraling.
Maak de ruimte vrij voor werkzaamheden
Een van de eerste stappen is het vrijmaken van het stuk tuin waar de uitbouw komt. Dat betekent: planten verplaatsen, meubels wegzetten en eventuele bestrating verwijderen. Het is slim om waardevolle planten tijdelijk in potten te zetten of op een andere plek in de tuin te herplanten. Let op: ook ruimte voor de opslag van materialen, containers en bouwmachines is nodig. Zorg dat er genoeg doorgang is vanaf de straat naar de bouwplaats.
Bescherm wat je wilt behouden
Heb je een mooi gazon of een oude boom die je absoluut wilt houden? Bescherm ze dan goed tegen bouwschade. Je kunt bijvoorbeeld worteldoek of houten platen gebruiken om de grond te beschermen tegen bouwverkeer. Plaats hekken of linten rond kwetsbare delen van de tuin, en geef dit ook aan bij de aannemer. Communicatie is hierbij essentieel: spreek duidelijk af wat wél en niet beschadigd mag worden.
Let op de afwatering en het hoogteverschil
Een uitbouw kan de natuurlijke waterafvoer van je tuin verstoren. Daarom is het belangrijk om vooraf te controleren of de afwatering goed blijft functioneren. Regenwater moet immers ergens heen kunnen. Soms ontstaat er door de uitbouw een hoogteverschil tussen binnen en buiten. Dat is niet alleen onhandig, maar kan ook leiden tot wateroverlast of koudebruggen. Laat een hovenier of aannemer meekijken naar een oplossing die functioneel én esthetisch klopt.
Plan alvast de aansluiting tussen binnen en buiten
De overgang tussen je nieuwe uitbouw en de tuin verdient extra aandacht. Een mooie overgang verhoogt je wooncomfort en geeft je huis een luxe uitstraling. Denk aan:
- Grote glazen schuifpuien voor licht en uitzicht
- Een doorlopende vloer, zoals een lavasteen gietvloer binnen én een terras in hetzelfde kleurpalet buiten
- Een overkapping of pergola die de binnenruimte verlengt
Het loont om nu alvast na te denken over verlichting, stroompunten of buitenzonwering. Zo hoef je later niet alles open te breken.