Vanda is een unieke orchidee met bijzondere kleuren

Vanda is een unieke orchidee met bijzondere kleuren(1631704959) Onder de naam Magic is een compleet nieuwe Vanda-serie gecreëerd. De bijzondere kleuren en de grootte van de bloem maken deze orchidee uniek. Vanda staat bekend als een prachtige paarse orchidee in het exclusieve segment. Maar Vanda heeft veel meer kleuren te bieden.

Alleen verdwenen die tot enkele jaren geleden in de anonieme massa van overige orchideeën. De doorbraak kwam met de introductie van de blauwe Vanda ‘Blue Magic’ in 1999. Het succes van dit product deed de Nederlandse kweker besluiten zijn Vanda-assortiment drastisch uit te breiden.

Sinds maart 2003 is ook Vanda Cerise Magic verkrijgbaar. Van deze cassiskleurige Vanda zijn tot en met augustus 2003 al zo’n 90.000 bloemen verhandeld. De bloem is met een gemiddelde veilingprijs van 24 eurocent niet bepaald goedkoop, maar wel betaalbaar gebleven. Zeker gezien de bestemming van de Vanda. Hij wordt meestal als knoopsgatbloem, voor corsages en exclusieve bloemarrangementen gebruikt. Op jaarbasis worden momenteel 600.000 bloemen verkocht, maar dat aantal groeit snel.

Vanda is een unieke orchidee met bijzondere kleuren(1631704959)

Naast de ‘Blue Magic’ en Cerise Magic is er een hele trits aan nieuwe Vanda-cultivars op komst: Orange Magic (oranje), Pink Magic (roze), Red Magic (rood), ’White Magic’ (wit), ’Black Magic’ (donkerpaars) en Dark Blue Magic (blauwpaars). Deze producten bestonden al langer, maar omdat ze nu onder eigen naam en productcode worden verhandeld, maakt dat het doen van nabestellingen een stuk eenvoudiger.

Verzorgingstips

De grote bloemen en de bijzondere kleuren maken de Vanda-orchidee uniek. Ook bijzonder is het feit dat de bloem geheel geopend wordt verhandeld en toch drie weken houdbaar is! Als de bloemen of takken slap hangen zijn ze weer hard te krijgen door ze in zijn geheel een nacht in lauw water te leggen. Dit is ook aan te raden als de bloemen in bruidswerk moeten worden verwerkt. Snijbloemenvoedsel is niet nodig.

Plaats Vanda-orchideeën niet in een koelcel met een temperatuur lager dan 8°C. Verwerk de takken zoveel mogelijk verticaal. Dit in verband met het gewicht van de bloemen. Als de tak in steekschuim wordt gestoken moet het flesje meegestoken worden. Hierin kan dan water worden gegeven en wordt de wateropname van de tak niet belemmerd.

Vanda is een unieke orchidee met bijzondere kleuren(1631704959)

Verkrijgbaarheid

Vanda wordt verpakt in een vensterdoos van 25 (kleinbloemig) of 16 stuks (grootbloemig). Aan elke steel zit een voorraad flesje water. De aanvoerperiode van de Vanda-groep is jaarrond maar kent pieken in het voorjaar en het najaar. Vanda wordt ook in beperkte aantallen als potplant verhandeld.

De Magic-serie is verkrijgbaar onder de volgende productcodes: ’Blue Magic’ (17825), Cerise Magic (21136), Orange Magic (21137), Pink Magic (21138), Red Magic (21139), ’White Magic’ (21140), ’Black Magic’ (21141) en Dark Blue Magic (21142).

Meer informatie

Vanda is de nationale bloem van Singapore. Ook wordt de bloem veel gebruikt in bloemkransen op Hawaï. Oorspronkelijk komt de Vanda voor in Azië, waar de temperatuur normaliter niet beneden de 10°C zakt. Ze groeien zowel op zeeniveau als op 500 meter hoogte. Vanda is een epiphyt, wat betekent dat hij op andere planten of bomen groeit. Er zijn ongeveer 80 Vanda-soorten bekend.

De naam Vanda wordt toegeschreven aan Sir William Jones, die in 1795 in zijn Aziatische studies voor het eerst sprak over Vanda, een originele Sanskriet-naam voor een gewone Orchidee (Sanskriet is de heilige klassieke taal van Voor-Indië waarin de Veda’s – de heilige geschriften van het Hindoeïsme - geschreven zijn). Het was echter Dr. Robert Brown die het geslacht Vanda in 1820 beschreef.

Bron: Met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto

Tuininformatie