Varens in de huiskamer: fragiel groen met Adiantum of venushaar

Varens in de huiskamer: fragiel groen met Adiantum of venushaar(2023907618)Varens overbluffen ons meestal met hun forse groen. Een gelijkaardige, zij het ingetoomde groenweelde vinden we eveneens terug bij het kleine en bescheiden Venushaar. Ondanks de tere en kwetsbare verschijning is het varentje sterker dan algemeen wordt aangenomen, al vraagt het om voortdurende zorg. Het beloont evenwel onze aandacht met een fijne bladweelde.

Varens in de huiskamer: fragiel groen met Adiantum of venushaar(2023907618)Tussen alle groenweelde die de varenwereld biedt, kan het Venushaar (Adiantum) wonderbaarlijk wel zijn bescheiden plaatsje handhaven. In vergelijking met andere varens is het een eerder gedrongen plant, die er omwille van het fijne groen erg teer uitziet. Het is de plant bij uitstek voor het vullen van bloemstukjes en plantenbakjes, al komt hij evengoed op zijn eentje tot zijn recht.

Adiantum raddianum wordt het meest gekweekt en in diverse variëteiten aangeboden, die in bladvorm en -kleur slechts lichtjes van elkaar afwijken. ´Goldelse´ en ´Brillantelse´ bijvoorbeeld dragen allebei geelgroen loof dat bij het uitlopen zachtjes rood aanloopt. Hetzelfde geldt voor Adiantum tenerum. Haar loof is weliswaar fijner maar verschilt in wezen weinig van de vorige soort. Wel vallen meer dan bij andere soorten de fijne, gitzwarte stengels op.

Duidelijkere verschillen zijn te zien bij de eerder zeldzame Adiantum peruvianum. Deze varen valt vooral op door het relatief grote en leerachtig aandoend blad. Adiantum hispidum toont omwille van de geheel afwijkende bladsamenstelling grotere gelijkenis met de ´klassieke´ varen. Het is een tamelijk sterke varen met een korte en dichte beharing.

Plantkenmerken

Groene bladplanten met enkele bonte variëteiten. Betrekkelijk klein: gemiddeld 20 tot 30 cm hoog en breed uitwaaierend.

Water

De wortelkluit steeds goed vochtig houden. Regelmatig gieten met lauw en kalkvrij (regen)water alsook broezen of onderdompelen in (regen)water. Zeer gevoelig voor droge lucht.

Temperatuur

Niet winterhard. Warm tot matig warm houden, bij voorkeur tussen de 20° en 25°C. Verdraagt geen temperaturen onder de 18°C. Tocht vermijden.

Licht

Schaduwrijke plaats.

Bodem

Goed gedraineerde, luchtige en vooral turfrijke potgrond speciaal voor varens. Slechts sporadisch een lichte mestgift toedienen. Jaarlijks verpotten.

Vermeerderen

Door delen of het uitzaaien van sporen.

Bron: VLAM 

Tuininformatie