De vijver is overbevolkt door bootsmannetjes, Notonecta glauca

De bootsmannetjes, of waterbijen Notonecta glauca zijn zeer roofzuchtige beestjes die het hele vissenbestand kunnen aantasten, doordat ze de vissen steken met hun lange steeksnuit. Wat kun je hier tegen doen op een milieuvriendelijke manier?

Deze zogenaamde waterbijen kunnen veel schade toebrengen aan de vissen. Een gestoken vis herken je vaak aan het feit dat deze op zijn zij zwemt. De beet zit dan aan de onderzijde en heeft de vis verlamt. Soms overleeft de vis de verlamming wel, maar over het algemeen zal het gif, wat het ´binnenwerk´ van de vis vloeibaar maakt, deze fataal worden. Alleen grote vissen hebben kans te overleven.Voor de mens is de beet weliswaar pijnlijk, maar niet gevaarlijk.

Er zit maar 1 manier op om van deze beestjes af te komen en dat is vangen (ze moeten eens in de zoveel tijd boven water komen om een nieuwe luchtbel te halen, die ze vervolgens tegen hun buik meenemen) en vernietigen.

Je zou mogelijk kunnen proberen door wat zeep in het water te doen, waardoor de oppervlaktespanning van het water verandert, waardoor die beesten zinken.
 

Tuininformatie