Vijver in de tuin: welke waterlelie kiezen voor de vijver? Mijn top 10 en lelies geschikt voor kleine vijvers

Vijver in de tuin: welke waterlelie kiezen voor de vijver? Mijn top 10 en lelies geschikt voor kleine vijvers(787632228)Als we even het aanbod waterlelies overlopen kom je al vlug uit bij 200 verschillende (winterharde) cultivars. Welke waterlelie(s) kies je daaruit voor je vijver? Waterlelies worden onder de meest aantrekkelijkste manieren in het tuincentrum aangeboden. Mooi verpakt met een veelbelovende foto erbij. Dikwijls worden er ook tropische waterlelie soorten aangeboden (blauwe). Het zijn soorten of cultivars die helemaal niet winterhard zijn in ons klimaat, en hier dan ook geen schijn van kans hebben om te overleven, laat staan mooie bloemen vormen. Zulke soorten komen enkel in aanmerking voor vijvertjes binnen.

De keuze die je bepaalt hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Je kan je keuze doen bepalen door de kleur van de bloem, het aantrekkelijke blad, de plantdiepte of de al dan niet geurende bloemen. Heb je een kleine vijver dan ben je sowieso beperkt tot voor kleine vijvers geschikte cv´s. Er zijn sterk/zwak groeiende rassen en cultivars die minder/meer gevoelig zijn aan ziekten en plagen. Naast die criteria is er dan de praktijk ervaring.

TOP 10, een overzicht van de betere waterlelies, voor succesvol vijverplezier

Naam Kleur DIEP
Nymphaea ´James Brydon´ donker
rood
-40/-90 ´James Brydon´ is een van de meest geschikt waterlelie voor de middelgrote vijver. Het is een sterke soort die weinig vatbaar is voor ziekten en plagen. De donkerrode bloemen zijn 12 tot 15 cm groot, komvormig en met donkere oranje meeldraden, die naar geel uitlopen. Een prachtige cultivar die eigenlijk in je vijver niet mag ontbreken. Bloemen ook geschikt als snijbloem.
Nymphaea ´Marliacae Chromatella´ helder
geel
-40/-120 ´Marliacae Chromatella´ heeft glanzende, bruin gevlekte bladeren. Een echte topper voor je vijver. De heldergele bloemen zijn tot 15-18 cm groot en zorgen voor schitterende effecten. Deze cultivar behoeft zeker een zonnige standplaats, anders blijft de bloei achterwege.
Nymphaea ´Aurora´ oranje, koper
kleurig
-30/-60 ´Aurora´onderscheidt zich van andere waterlelies door zijn eigenaardige fraaie, contrasterende bruine vlekken op zijn bladeren. De oranje tot koperkleurige bloemen zijn tot 18 cm groot. Ze verbloeien naar lichtgeel. ´Aurora´ is een rijkbloeiende waterlelie en geschikt voor de kleine vijver.
Nymphaea ´Firecrest´ diep
roos
-30/-80 De dieprose bloemen van ´Firecrest´ zijn tot 10-12 cm groot waarvan de meeldraden van geel naar oranjekleurig verlopen. Vandaar de benaming ´Fire´ of ´vuur´. Nog leuker is de zoete geur die de bloemen verspreiden. Een soort geschikt voor de kleine vijver.
Nymphaea ´Marliacae Albida´ wit -40/-80 ´Marliacae Albida´ is een geurende waterlelie met zuiver witte bloemen van 10 tot 15 cm groot met gele meeldraden. Het is een soort die rijkelijk bloeit. Geschikt voor grotere vijvers.
Nymphaea ´Gladstoniana´ zuiver
wit
-50/-150 De zuiver witte bloemen van Gladstoniana zijn tot 15-20 cm groot en contrasteren mooi met het donkergroene blad. Een waterlelie voor de grotere vijver.
Nymphaea ´Escarboucle´ diep
rood
-60/-120 ´Escarboucle´is één van de meest rode waterlelies. De plantdiepte bedraagt 60-120 cm. De bloemen zijn mooi decoratief tot 15-18 cm groot met rode, stervormige bloemblaadjes. De plant vormt grote, lichtgroene drijfbladeren. Een boeiende lelie om te volgen in je vijver want elke dag worden de bloemen iets roder van kleur. Geschikt voor de middelgrote vijver. De decoratieve bloemen lenen zich uitstekend om te plukken. Prachtig voor een waterschaal op de vensterbank of een andere zonnige plek.
Nymphaea ´Rose Arey´ roos -30/-60 ´Rose Arey´ is wellicht de meest aangeplante roze waterlelie in onze vijvers. Decoratief. Met een plantdiepte van 30 tot 60 cm is het ook een geschikte cultivar voor kleine vijvers. De zuiver roze, prachtige stervormige bloemen met gele meeldraden zijn tot 15 cm groot en staan als het ware op een steeltje boven het wateroppervlak. Daardoor lenen deze bloemen zich goed voor gebruik binnen op een drijfschaal. Ze verspreiden een lichte anijsachtige geur.
Nymphaea ´Madame Wilfron Gonnère´ donker
roos
-50/-150 ´Madame Wilfron Gonnère´ is dubbelbloemig en daardoor een van de mooiste cultivars. De rose bloemen zijn tot 15 cm groot. Deze cultivar is ook opvallend minder gevoelig voor ziekten en plagen.
Nymphaea ´Pygmaea Alba´ wit -10/-30 ´Pygmaea Alba´ is een dwerglelie en geschikt voor de kleinere waterpartijen, zelfs in kuipen. De witte bloemen zijn tot 5-10 cm groot en hebben een groot goudkleurig hart. Opvallend zijn de bruin gevlekte bladeren met hun rode onderzijde wat toch een decoratief aspect geeft aan je waterpartij. De zaden van deze waterlelie kan je oogsten en zelf uitzaaien.

Waterlelies geschikt voor de kleine vijver of waterpartij

Niet elke waterlelie past in elke vijver. Hoe groot een waterlelie zal uitgroeien kunnen we afleiden uit verschillende factoren: de bloemgrootte, de grootte van de bladeren en de plantdiepte. Waterlelies voor een kleine waterpartij groeien langzamer, groeien op geringe diepte (30 cm), hebben kleinere bladeren en kleine bloemen (5-10 cm) dan hun grote broers. Omdat onze tuinen steeds kleiner worden en we steeds meer op een kleinere oppervlakte willen kunnen realiseren, is dit lijstje met waterlelies voor kleine waterpartijen wellicht een goede informatiebron.

 

Vijver in de tuin: welke waterlelie kiezen voor de vijver? Mijn top 10 en lelies geschikt voor kleine vijvers(787632228)

Naam DIEP
Nymphaea ´Aurora´ -30/-60 ´Aurora´onderscheidt zich van andere waterlelies door zijn eigenaardige fraaie, contrasterende bruine vlekken op zijn bladeren. De oranje tot koperkleurige bloemen zijn tot 18 cm groot. Ze verbloeien naar lichtgeel. ´Aurora´ is een rijkbloeiende waterlelie en geschikt voor de kleine vijver.
Nymphaea ´Firecrest´ -30/-80 De dieprose bloemen van ´Firecrest´ zijn tot 10-12 cm groot waarvan de meeldraden van geel naar oranjekleurig verlopen. Vandaar de benaming ´Fire´ of ´vuur´. Nog leuker is de zoete geur die de bloemen verspreiden. Een soort geschikt voor de kleine vijver.
Nymphaea ´Laydekeri Purpurata´ -20/-50 ´Laydekeri Purpurata´ is een rijkbloeiende cultivar met rose tot wijnrode puntige bloemen tot 12 cm groot, met oranje meeldraden. Hoe ouder de planten worden hoe meer de bloemen wijnrood zullen kleuren. Geschikt voor de kleine vijver. De bloemen ruiken enigszins naar theerozengeur.
Nymphaea ´Pygmaea Helvola' -15/-30 ´Pygmaea Helvola´ is een soort voor de kleine vijver of kleine kuipen binnen! Het is een van de bekenste dwerglelies. Jammer van de kleine, gemarmerde bladeren die erg gevoelig zijn voor ziekten en plagen. De heldergele, talrijke kleine bloemen zijn 3 tot 5 cm groot. Deze cultivar is zeer vorstgevoelig en dus niet buiten over te houden. Gebruik hem voor een vijvertje binnenskamers. Of in de zomer de kuip op het terras plaatsen en in de winter de kuip terug binnenbrengen om de lelie vorstvrij over te houden.
Nymphaea ´Pygmaea Rubra´ -20/-40 De Nymphaea ‘Pygmaea Rubra’, is een dwergvorm die zich uitstekend thuisvoelt in het ondiepe gedeelte van de tuinvijver en in een ton of een metselkuip op het terras. Om precies te zien, moet deze plant in water komen te staan dat hooguit 20 tot 40 cm diep is (gerekend van potrand tot waterspiegel). Bij een goede verzorging zal hij van juni tot september overweldigend bloeien. Hij krijgt rozerode bloemen, die verkleuren naar diep purperrood.
Hij is uitstekend te combineren met moeras- en oeverplanten. In het water gaat hij goed samen met kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), Pijlkruid (Sagittaria sagittifolia), Zwanebloem (Butomus umbellatus) en natuurlijk met andere waterlelies. Goed passende moerasplanten zijn Lobelia cardinalis, Kattenstaart (Lythrum salicaria) en Schizostylis coccinea. Met oeverplanten zijn bijna oneindig veel combinaties mogelijk. Enkele aanraders zijn: Eupatorium, Houttuynia, Primula, Astilbe en natuurlijk diverse siergrassen zoals de roodbladige Imperata cylindrica ‘Red Baron’. Ook een mooie (roodbladige) Japanse Esdoorn misstaat absoluut niet aan de vijverrand.
Nymphaea ´Rose Arey´ -30/-60 ´Rose Arey´ is wellicht de meest aangeplante roze waterlelie in onze vijvers. Decoratief. Met een plantdiepte van 30 tot 60 cm is het ook een geschikte cultivar voor kleine vijvers. De zuiver roze, prachtige stervormige bloemen met gele meeldraden zijn tot 15 cm groot en staan als het ware op een steeltje boven het wateroppervlak. Daardoor lenen deze bloemen zich goed voor gebruik binnen op een drijfschaal. Ze verspreiden een lichte anijsachtige geur.
Nymphaea odorata -30/-45 De bloemen van Nymphaea odorata hebben een exotische, zoete geur. Het is een soort die houdt van stilstaand water.
Nymphaea ´Formosa' -30/-80 ´Formosa´is geschikt voor middelgrote en kleine vijvers. De dieproze bloemen hebben een komvorm en zijn tot 15-18 cm groot en dubbel. Rijkbloeiend.
Nymphaea ´Maurice Laydeker´ -15/-40 ´Maurice Laydeker´ is een purperrode bloeiende waterlelie die geschikt is voor de hele kleine vijver of kleine waterpartijen en schalen. De bloemen zijn een 8-tal cm groot.
Nymphaea ´Indiana' -30/-60 ´Indiana´is een waterlelie met opvallende gevlekte bladeren. Deze soort is uiterst geschikt voor de kleine vijver. De tot 10 cm grote bloemen zijn oranjekleurig en verbloeien naar koperkleurig.
Nymphaea ´Froebelii´
´Froebelii´is een populaire rode waterlelie. Ze bloeien altijd met veel rode tot wijnrode bloemen. De bladeren zijn hartvormig en bij wat oudere planten worden ze helder appelgroen van kleur. Geschikt voor de kleine vijver. Ook geschikt als snijbloem in een schotel.
Nymphaea ´Paul Hariot' -20/-80 ´Paul Hariot´ is een zeer rijkbloeiende waterlelie en geschikt voor de kleine vijver. De oranje tot koperkleurige bloemen zijn 10 tot 18 cm groot en verkleuren eigenaardig naar karmijnrood.
Nymphaea ´Pygmaea Alba´ -10/-30 ´Pygmaea Alba´ is een dwerglelies en geschikt voor de kleinere waterpartijen, zelfs in kuipen. De witte bloemen zijn tot 5-10 cm groot en hebben een groot goudkleurig hart. Opvallend zijn de bruin gevlekte bladeren met hun rode onderzijde wat toch een decoratief aspect geeft aan je waterpartij. De zaden van deze waterlelie kan je oogsten en zelf uitzaaien.

Vijver in de tuin: welke waterlelie kiezen voor de vijver? Mijn top 10 en lelies geschikt voor kleine vijvers(787632228)Meer info kun je raadplegen in de Plantengids - waterplanten

Tuininformatie