Vijveronderhoud: de hardheid DH van het water gaan we regelmatig meten

Ideaal is een hardheid van 12 graden DH . Meten? Hoe moet ik weten? Hoe kan ik de DH- waarde meten? Wat is de juiste DH-waarde? Wat te doen bij een te lage waarde? Wat te doen bij een te hoge waarde? Het berekenen van de hoeveelheid kalk?

Wat is een goede hardheidsgraad voor het vijverwater?

 

Ideaal is een hardheid van 12° DH.
De hardheid wordt aangegeven in graden Duitse Hardheid. Dit geeft de aanwezigheid van mineralen en calciumzouten in het water aan.
Dit is voor zuurstofplanten het belangrijkste. Zij leven immers van koolstof, stikstof, voedingszouten en mineralen in het water en niet van de voeding in de grond.

Bij waarden hoger dan 12° DH krijgt men een enorme plantengroei. Het best kan men dan de planten laten uitgroeien zodat de hardheid wat zwakt en dan pas de vissen uitzetten. Bij lagere waarden slijmen de zuurstofplanten weg.

Door de temperatuurschommelingen in het water komen er verschillende lagen in voor. Verder zal na een flinke regenbui of direct na een lange regenperiode de bovenste laag vooral zuur regenwater bevatten. Een watermonster dient daarom zo veel mogelijk op diverse plaatsen en diepten in de vijver
genomen te worden.

Testen ?

Stap eens een aquariumwinkel binnen en koop een eenvoudige DH testsetje.

Het verhogen van de hardheid

Dit is het eenvoudigste op te lossen. Breng in het water Maerlkalk aan, dit is een koraalalgen meststof die tevens
wordt gebruikt voor het op peil brengen van de waterhardheid.
In Maerl komen alle stoffen uit de enorme rijkdom van de zee voor. Maerl verhoogt de DH van het water niet zo vlug als bijvoorbeeld Dolokal landbouwkalk. Landbouwkalk bezit door oververhitting minder waardevolle stoffen. Vroeger gebruikte men steeds deze kalk met als resultaat een kalkaanslag op de zuurstofplanten. Vooral fonteinkruid en waterpest zijn hier heel gevoelig voor en krijgen een laagje kalksteen op de bladeren.

Berekening :

Eerst en vooral berekent men de inhoud van de vijver.
U kan bij de watermaatschappij de hardheid van het water aanvragen ofwel test u het bestaande vijverwater zoals reeds eerder werd uitgelegd.

Dh waarde ------> naar DH 12° brengen :

Dh waarde is?

Naar DH 12° brengen

DH 3

6 afgestreken eetlepels per M3 water

DH 5

5 afgestreken eetlepels per M3 water

DH 7

4 afgestreken eetlepels per M3 water

DH 9

3 afgestreken eetlepels per M3 water

DH 11

2 afgestreken eetlepels per M3 water

De Maerlkalk lost men eerst op in een emmer water of gieter en dan sprenkelt men dit gelijkmatig verdeeld over het water.
Meestal blijft het water een dag en een nacht wit.

U heeft water van 12° DH?

Goed, dit is de BASIS voor een goed biologisch evenwicht! Pas als de kalk is gezakt brengt u de waterplanten aan.

Het verlagen van de hardheid

We passen hetzelfde principe toe als bij verlagen van de PH. Zeer eenvoudig en zeer doeltreffend is het in de vijver aanbrengen van enkele turfblokken. Zorg dat U ze er steeds gemakkelijk kan uithalen. Langzaam zal de DH-waarde dalen.
Controleer iedere week de DH-waarde tot ze de waarde 12 heeft bereikt. Hoe hoger de waarde, hoe meer turfblokken U aanbrengt.
Vanaf het moment dat U DH-waarde goed is haalt U de turfblokken uit het water. Laat ze nooit in het water achter....de DH zal zeer hoogstwaarschijnlijk blijven zakken.

Tuininformatie