Vijvers en de capaciteit voor beeklooppompen berekenen

Vijvers en de capaciteit voor beeklooppompen berekenen(128749971) Vaak is het voor een leek heel moeilijk om de juiste vijverpomp voor een tuinvijver te kiezen. Meestal is de keuze afhankelijk van de prijs. Toch is dit de verkeerde aanpak. Technisch capaciteiten, kwaliteit, verbruik, garantie, veiligheid en de levensduur dienen bepalend te zijn in de keuze. Kleine onderwaterpompen volstaan voor een kleine fontein of een spuitfiguur, maar zijn ontoereikend om een beekloop te bevoorraden. Je hebt dan een pomp nodig met een grotere capaciteit:

Voor een fontein van 1 meter hoogte heb je een pomp nodig met een capaciteit van ongeveer 20 liter per minuut.

Een capaciteit van 20 l/minuut volstaat ook voor een kleine waterval.

Om de gewenste waterhoeveelheid van een pomp tot een beekloop bron te transporteren is een minimum leiding doorsnede noodzakelijk:

  • tot 20 liter per minuut - minimum 1 " (duim)

  • tot 50 liter per minuut - minimum 1/2 " (duim)

  • meer info in de onderstaande tabel

Voor de drukverliezen in de aangegeven beekloop voedingsleiding is met 0.4 mwk bij de aangegeven lengte rekening gehouden.

Beekloopbreedte slangdoorsnede maximum lengte
tot 15 cm R 3/4" tot R 1" max. 10 m lang
tot 40 cm R 1 1/4" tot 1 1/2" max. 15 m lang
tot 70 cm R 1 1/2" tot 2" max. 20 m lang
tot 100 cm R 2" tot 2 1/2" max. 25 m lang

In voorbeschouwing nemend kan je wel makkelijk de stelling bijtreden dat de levensduur van een pomp ook afhangt van het gebruik ervan. Het is duidelijk dat een minder sterke pomp die doorlopend op volle kracht moet werken, minder lang zal werken dan een sterk pomp, die maar op halve kracht hoeft te werken. Grote waterhoeveelheden verhogen de wrijvingsweerstand waardoor een sterkere pomp nodig is.
Echt slechte pompen zijn er niet. Uit de praktijkervaren kan ik met gerust gemoed de pompen van het merk Messner aanbevelen, zij hebben mij nog nooit teleurgesteld.

Tuininformatie