VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties

VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)De Gentse azalea is een hip product dat perfect past in vele interieurs. Om Franse floristen hiervoor nieuwe inspiratie te geven, lanceerde VLAM de campagne “les Idées Azalées”. Het startschot van de campagne werd in Parijs gegeven tijdens een geslaagde lanceringsavond. Drie topfloristen inspireerden de aanwezige floristen met live demonstraties. Uiteraard steeds met de azalea in de hoofdrol.

 

Waarom deze campagne?

Aan de azalea kleeft nog dikwijls een oubollig imago. Met de campagne “Les Idées Azalées” wil VLAM de plant herpositioneren op de Franse markt. Nu koopt vooral een ouder publiek (>55 jaar) deze plant, meestal als geschenk. De nieuwe campagne moet de doelgroep tussen 25 en 45 motiveren om de plant voor zichzelf te kopen, want de azalea past in elk interieur! Met meer dan de helft van de azaleaverkoop blijft de florist de belangrijkste schakel tussen de productie en de consument. VLAM wil daarom vooral deze florist motiveren de azalea op een creatieve en vernieuwende manier te presenteren. Workshops, demonstraties, inspiratieboeken, enzovoort zullen de florist ideeën aanreiken waarop hij zich kan baseren om zijn klanten te overtuigen.
 

VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)
VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)

Geslaagde lanceringsavond

Een demonstratieavond trok de campagne op 29 september op gang. De gerenommeerde floristen Françoise Vandonink, Laurent Tanguy en Garry Taffin gaven elk vanuit hun eigen stijl aan 40 Franse collega’s vele tips en voorbeelden om met de azalea aan de slag te gaan. Lieve Buysse, een toonaangevende floriste uit België, ontwierp vooraf azalea-stukken ter decoratie van de zaal. Zo waren in totaal 40 ontwerpen te zien. Stefaan Jacobs fotografeerde alle werken, zodat ze ook later nog inspiratie kunnen geven. VLAM voorziet immers nog brochures en wil met de beelden ook de website www.gentseazalea.be opfleuren.

Freddy Dutoit, directeur VLAM Parijs, belichtte tijdens de demo’s de verschillende facetten van de azalea. De aandacht ging hierbij onder andere naar onderhoudstips, de geschiedenis van de azalea en natuurlijk ook naar de meerwaarde die de florist met de azalea kan creëren.
 

VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)
VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)

De floristen kregen ook het nieuwe inspiratieboek te zien. Dit handige werkje biedt enkele creaties aan van Lieve Buysse. Als dochter van een azaleakweker kent Lieve Buysse deze plant als geen ander. Met enkele simpele ingrepen tovert zij de plant om tot een kunstwerk dat zich perfect laat integreren in zowel moderne als klassieke interieurs.
Naast de inspiratieboeken kunnen de floristen ook posters, een CD-rom en postkaarten verkrijgen.

Om ook de afwezigen nog voldoende te informeren en vooral te inspireren, werd ook een redactrice van het belangrijkste Franse vakblad ‘Information fleuristique’ uitgenodigd.

Als afsluiter van de avond bood VLAM aan de genodigden een fel gesmaakt walking dinner aan. De deelnemers waren alvast enthousiast over de geslaagde en leerrijke avond.

VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)
VLAM inspireert Franse bloemisten met stijlvolle azalea-creaties(302783464)

Franse markt

Frankrijk blijft de belangrijkste afzetmarkt van Belgische azalea’s. Ongeveer 33 % van de export gaat richting Frankrijk, gevolgd door Italië (18%) en Nederland (18%, doch hier speelt de handelsfunctie met veel doorvoer een bepalende rol. Daarom koos VLAM deze markt, en dan meer specifiek de regio’s Nord en L’lle de France uit om een actie uit te werken.

Bron: Website VLAM 

Tuininformatie