Voorjaarsheester, het krentenboompje of de Amelanchier brengt lente in de tuin

Voorjaarsheester, het krentenboompje of de Amelanchier brengt lente in de tuin(1588420872)Wanneer het Krentenboompje bloeit, is het echt lente. Hij hoort bij de familie van de Rosaceae. In Drente, Overijssel, Noord-Brabant, Zuid-Limburg en de Kempen groeit hij in het wild. In Nederland kan men tijdens het voorjaar (april) van de bloeiende krentenbomen genieten in de ‘krententuinen’ bij het Drentse Dwingelo en op het Landgoed Eerde bij Ommen. Amelanchier is een woord uit Savoie en betekent waarschijnlijk mispeltje. Wij zien dit ook in het Engelse woord mespilus. Snowy duidt op de bessen die berijpt lijken. Het Duitse woord Felsenbirne duidt op de Europese soort die tussen de rotsen groeit. Korinthenbaum betekent krentenboom, en dat heeft te maken met het feit dat vroeger veel krenten uit Corinthe geïmporteerd werden. Inheems is het Krentenboompje in Europa en Noord-Amerika. De soort Amelanchier rotundifolia (syn. Amelanchier ovalis) (bergmispel) vinden we in het zuidelijke Alpengebied tot een hoogte van 2000 m. De Krent, zoals deze struik ook wel genoemd wordt, werd al in de 16e eeuw in Europa gecultiveerd en veelal in boerentuinen geplant om zijn aromatische, zoete, krentachtige vruchten die zelfs op de markten verkocht werden. In Zweden worden op dit moment nieuwe soorten gecultiveerd die meer vruchten leveren.

Krentenboompje

Wetenschappelijke naam Amelanchier
Engels June Berry of Snowy Mespilus
Duits Felsenbirne of Korinthenbaum

 

Voorjaarsheester, het krentenboompje of de Amelanchier brengt lente in de tuin(1588420872)
Amelanchier alnifolia

Soorten

De bij ons het meest voorkomende soort is Amelanchier lamarckii (syn. Amelanchier canadensis HORT.) die 10 m hoog kan worden. Hij bloeit overvloedig. De donkerpurper kleurige ronde vruchten zijn sappig en zoet. Zij zijn reeds in juni/juli rijp (june berry). De bladeren kleuren in het najaar geelrood.

 

Voorjaarsheester, het krentenboompje of de Amelanchier brengt lente in de tuin(1588420872)
 • Amelanchier arborea stamt uit Canada en kan 20 m hoog worden. Hij heeft vrij grote blauwzwarte vruchten, die niet erg smakelijk zijn.
   
 • Amelanchier alnifolia wordt slechts 5 m hoog en heeft rechtopstaande, witte bloemtrossen. De blauwzwarte, berijpte vruchten zijn zoet en sappig. Zij ontwikkelt veel uitlopers die tot een plaag kunnen worden.Zij worden op dit moment vooral in Zweden geteeld.

 

Voorjaarsheester, het krentenboompje of de Amelanchier brengt lente in de tuin(1588420872)
 • Amelanchier grandiflora. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit de Amelanchier lamarckii te zijn.
   
 • Amelanchier laevis wordt maar circa 3 m hoog met grote, witte bloemtrossen. De bijna zwarte vruchten zijn 15 cm groot en lekker zoet.
   
 • Amelanchier rotundifolia (syn. Amelanchier ovalis), bergmispel is de enige Europese soort en wordt slechts circa 2 m hoog. Hij heeft een wat strakkere groeivorm dan de andere soorten. In de rechtopstaande, witte bloemtrossen zitten 3 tot 8 bloemen.De blauwzwarte bessen zijn erg zoet.

Plantkundige kenmerken

De bij ons het meest voorkomende Krent Amelanchier lamarckii (syn. Amelanchier canadensis HORT.) kan maximaal 12 m hoog worden. Het is een bladverliezende, meerstammige boom of struik. De bloemen, fijn, wit of crème geuren lekker en verschijnen tegen eind april in losse bosjes tussen de koperkleurige ontluikende bladeren die met fijne, zilverwitte haartjes bezet zijn. In de zomer is slechts de onderkant viltig behaard.

De krent bloeit vooral op kortloten aan scheuten van het voorgaande jaar. In de oksels van de bladeren ontwikkelen zich in juni al weer bloemknoppen voor het volgende jaar. De (schijn) vruchten rijpen in juli en augustus en kleuren dan rood tot donkerpurper. De zaden liggen opgesloten in een vier- tot tienhokkig klokhuis. Vogels zijn er dol op. Zij hebben een zoet, bosbesachtig aroma en zijn sappig. De bladeren kleuren in het najaar prachtig geelrood.

Voorjaarsheester, het krentenboompje of de Amelanchier brengt lente in de tuin(1588420872)

Standplaats

De krent groeit het best op licht vochtige en zure grond, maar ook op voedselarme gronden. Hij past zich gemakkelijk aan de bodemomstandigheden aan. Zon of halfschaduw, het maakt allemaal niets uit. Hij kan goed tegen vorst. Alleen te natte grond vindt hij niet zo prettig. De krent kan ook in grote potten geplant op een balkon gezet worden.

Snoei

Wanneer het boompje onderaan kaal begint te worden, kunt u het beste na de bloei uitdunningsnoei toepassen. De oude takken worden dan weggehaald zodat er weer meer licht in de boom komt. Wie van de struik een boom wil maken, moet van begin af aan goed snoeien. U kiest een stevige tak uit en snoeit de rest weg. De zijtakken van deze tak snoeit u terug tot eenderde van hun lengte. Maar de top laat u met rust. De zijtakken van deze stam snoeit u enkele jaren tot deze dik genoeg is om de kroon te dragen.

Ziekten en plagen

Alleen meeldauw kan schadelijk zijn voor de krent.

Gebruik

Van de bessen kan gemakkelijk jam gemaakt worden. Door hun hoge gehalte aan pectine hoeft er geen leermiddel toegevoegd te worden. Zij kunnen ook met andere vruchten gemengd worden. U kunt ze ook drogen en later, net als krenten, in bakwaar of compotes gebruiken of er wijn en sap van maken. De smaak lijkt op die van bosbessen. Ze zijn rijk aan vitamine A. Bron Brigit Kahlert 2003, bewerking RVO voorjaar 2010

Tuininformatie