Voorjaarsimago: violen schuiven gestaag richting herfst en winter

Violen ontworstelen zich geleidelijk aan het imago van enkel 'voorjaarsbode'. Volgens een dit jaar gehouden consumentenonderzoek weet maar liefst 63% van de Nederlanders ook van het bestaan van najaarsviolen. In week 39 (21 september) begint de 3 weken durende PR-campagne voor deze winterharde planten.

Van de ca. 250 miljoen violen die Nederlandse kwekers jaarlijks voortbrengen, wordt inmiddels tussen de 10 en 20% in het najaar verhandeld. Violen zijn goed bestand tegen nachtvorst en behoren daarmee tot de zeldzame planten die gedurende herfst en winter kleur aan tuin en balkon kunnen geven. Een promotiecommissie met daarin kwekers en veredelaars voert voor het zevende jaar op rij een publiciteitscampagne voor violen. De laatste vier jaar is de najaarsviool daar aan toegevoegd.

Voorjaarsimago: violen schuiven gestaag richting herfst en winter(964825538)

Op televisie

Voor de komende campagne worden vrouwenmagazines en tuintijdschriften voorzien van persdossiers en fotomateriaal. Ook huis-aan-huis bladen worden betrokken, zij ontvangen een persbericht en foto's waarmee ze hun lezers kunnen laten zien hoe violen het winterse beeld letterlijk opvrolijken. Verder gaat het tv-programma Eigen Huis & Tuin (RTL) in week 39 aandacht aan het onderwerp besteden en komen er fotowedstrijden met najaarsviolen op twee bij plantenliefhebbers populaire websites, waaronder tuinen.nl.

Geschikt cadeau

Uit het onderzoek dat het Productschap Tuinbouw verrichtte onder consumenten – behalve in Nederland ook in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - blijkt dat ons land het hoogste percentage najaarsviolenkopers telt, namelijk 52%. Ook opvallend is dat in ons land ruim 54% van de consumenten violen geschikt vindt om cadeau te geven. De aankoop voor eigen gebruik verloopt vooral via tuincentra en bloemisten. Voor het cadeausegment is de bloemist de belangrijkste plaats van aankoop.

'Opmars gaat door'

Volgens violenkweker Richard Groot Koerkamp (Ripaplant, Twello) is de opmars van de najaarsviool nog lang niet ten einde. "Er komen steeds meer rassen die tijdens de winter doorbloeien. Plus dat de winters zachter worden. Dat geeft de consument nog meer mogelijkheden om in de herfst en winter te genieten van volop kleur in de tuin." Daarbij signaleert de kweker een trend die de branche kansen biedt. "Je ziet in tuinen bijna geen perken meer. Maar des te meer potten en schalen met perkplanten. In de fotografie en de presentatie van najaarsviolen kan daar nog veel meer op ingespeeld worden."

Najaarsviolen komen begin september op de markt en de verkoop loopt door tot laat in de herfst. De promotiecampagne is het initiatief van de Nederlandse violenkwekers en –veredelaars i.s.m. Bloemenbureau Holland.

Bron: Bloemenbureau Holland

Tuininformatie