Walnoten (okkernoten) zijn beter voor het hart dan olijfolie

Walnoten (okkernoten) zijn beter voor het hart dan olijfolie(2063592139)Noten zijn rijk aan vetten, eiwitten, vezels en koolhydraten. Voorbeelden van noten zijn hazelnoten, amandelen en walnoten of okkernoten. Okkernoten of walnoten bevatten beschermende vetten die de bloedvaten en het hart soepel en gezond houden. Een dagelijkse dosis van 30 gram per persoon wordt aanbevolen. Goed gedroogde noten zijn maandenlang houdbaar. Bij verse noten laat het velletje gemakkelijk los van de walnoten. Walnoten of okkernoten (Juglans regia) bieden een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten dan olijfolie:

Dat blijkt uit een studie van het Spaanse Hospital Clinico (Barcelona), onder leiding van Emilio Ros. Hoewel olijfolie ontegensprekelijk een positief effect heeft op het cholesterolgehalte van patiënten, zorgen de vergelijkbare omega 3-vetzuren in walnoten voor meer elastische en flexibele aders.
Daardoor zou het risico op hart- en vaatziekten flink dalen. "In tegenstelling tot de meer neutrale vetten van olijfolie maken de beschermende vetten in walnoten de schadelijke effecten van een vetrijk dieet ongedaan", zegt de Amerikaanse professor Robert Vogel. Meteen zetten de resultaten van het onderzoek de weldaden van het veelgeprezen mediterrane dieet op de helling. "Mogelijk ligt de betere gezondheid van de Zuid-Europeanen niet aan de olijfolie, maar aan de toevoeging van noten aan het dieet", klinkt het.

 

Het eten van walnoten of okkernoten na de maaltijd beperkt de schade die vet voedsel aan de bloedvaten kan toebrengen. De noten zouden de gezondheid van hart en bloedvaten zelfs meer ten goede komen dan het gebruik van olijfolie. Als dagelijks aanbevolen "dosis" wordt een 30-tal gram voorop gesteld (Ca 6 tot 10 stuks)

Algemeen wordt aangenomen dat de wanden van onze bloedvaten door het eten van verzadigde vetten steeds "harder" worden, zodat het risico op hartaandoeningen en infarcten toeneemt. Walnoten bevatten stoffen die de verharding kunnen voorkomen.

Het Spaanse onderzoek werd opgenomen in het Journal of the American College of Cardiology.

Bronnen: Dagblad "De Metro" en "Het Laatste Nieuws"

Walnoten (okkernoten) zijn beter voor het hart dan olijfolie(2063592139)

Nuttige bestanddelen en vitaminen in noten

Noten zijn zeer geconcentreerde voeding, rijk aan proteïne en essentiële vetzuren, maar ook aan vezels en koolhydraten. Noten bevatten redelijke tot grote hoeveelheden vitamine B, vitamine E-complex, calcium, kalium, ijzer, zink en magnesium. Als noten worden blootgesteld aan de lucht, worden de onverzadigde vetzuren geoxideerd, waardoor de noten ranzig worden.

Walnoten bevatten niet alleen ellaginezuur of tanninen, een krachtige kankerbestrijder, ze zijn ook rijk aan gezonde mono-onverzadigde vetzuren. Uit studies is gebleken dat walnoten het cholesterolpeil kunnen doen dalen, zonder het triglyceride (vetten) peil in het bloed te doen stijgen.

Men raadt daarom aan om de olijfolie in vinaigrettes of saladedressings af en toe te vervangen door walnotenolie.

Walnoten (okkernoten) zijn beter voor het hart dan olijfolie(2063592139)

Verschillen tussen droge en verse walnoten (Juglans regia)

Bij "verse" walnoten moet het velletje gemakkelijk van de noot loslaten en moet het tussenschot enigszins bruin geworden zijn. Het vochtgehalte van verse hele walnoten moet van nature 20% of meer zijn.
Op de verpakking staat vermeld "verse walnoten" of "natte walnoten"

Bij "droge" walnoten moet het tussenschot droog en breekbaar zijn. Het vochtgehalte van droge walnoten mag niet hoger zijn dan 12% voor de hele walnoot en 8% voor de noot zelf.
Op de verpakking staat vermeld "walnoten" of "droge walnoten".

De doppen (schalen) mogen gewassen en gebleekt worden, mits de toegepaste behandeling de kwaliteit van de noten niet nadelig beïnvloedt.

Walnoten worden gedroogd op een luchtige plaats met een lage luchtvochtigheid. Leg in houten kistjes/kratten slechts één enkele laag noten en zet ze in de zon of op een luchtige plaats. Ook een goed geventileerde garage of tuinhuis waar deur en raam open staat is geschikt.

Laat uw walnoten niet beschimmelen maar droog ze goed!

Raap heel regelmatig de walnoten op. Noten die lange tijd onder de bomen blijven liggen krijgen een donkere kleur door schimmelvorming. Ook noten die te vochtig bewaard worden kunnen gaan schimmelen.
De verzamelde noten worden in houten kistjes of kratten gelegd met slechts één laag noten. Zet deze noten in de zon of op een luchtige plaats. Ook een goed geventileerde garage of tuinhuis waar deur en raam open staat is geschikt. Ook een goed geventileerde zolder met open raam is geschikt voor het nadrogen.

Walnoten (okkernoten) zijn beter voor het hart dan olijfolie(2063592139)

Goed gedroogde noten blijven maanden lang houdbaar en blijven geschikt voor consumptie. Onvoldoende gedroogde noten beschimmelen en worden oneetbaar.

Voedingswaarde van walnoten

 

Voedingsmiddel Energie Energie Water Eiwit Vet totaal Verzadigde vetzuren Trans vetzuren Enkelvoudig onverzadigde vetzuren Meervoudig onverzadigde vetzuren Linolzuur

Per 100 g

(kcal) (kJ) (g) (g) (g) (g) (g) (g) (g) (g)
Walnoten
(Juglans regia)
694-702 2905 4,4 14,4-15,0 62-67,8 5,0 0,0 13,3 - 14 44 - 46,1 37,4

Bron Nederlandse Voedingsmiddelentabel 2001 en voedingswaardetabellen

Verder bevatten noten de vitamines E, B1, B2 en B6. Ook hebben zij een hoog gehalte aan de mineralen calcium (Ca), magnesium (Mg), ijzer (Fe), fosfor (P), zink (Zn), koper (Cu), mangaan (Mn) en kalium (K).
Het eiwit dat in noten zit is een goede vervanger voor het eiwit uit dierlijke producten en dit plantaardig eiwit is beter verteerbaar. Voor vegetariërs zijn noten een belangrijke, aanvullende voedingsbron.

Tuininformatie