Welk is de beste bodembedekker tussen heesters? Viola labradorica?

Welk is de beste bodembedekker tussen heesters? Viola labradorica?(233109865)Viola labradorica is een overblijvend viooltje dat laag blijft en bijzonder goed uitstoelt en oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika en Groenland. Daarom ook bij ons goed winterhard. Kan woekeren en wordt daarom voornamelijk aangewend als bodembedekker, vooral voor verwildering en in natuurtuinen. Gemakkelijke planten met een lange levensduur die het goed doen in de schaduw. Ze zijn zeer goed te combineren als onderbeplanting van een heesterborder.


Opvallend zijn de hartvormige, donkergroene bladeren met een paarse gloed. In het voorjaar verschijnen de lichtpaarse tot blauwe reukloze bloemen.

Familie Violaceae

Het viooltje is een geslacht met 500 soorten winterharde, eenjarige en overblijvende kruidachtige planten. Ze worden in bijna alle gematigde delen van de wereld aangetroffen. De gekweekte soorten zijn overblijvend. Het zijn meestal kruipende planten met slanke, dikke rizomen en gewoonlijk nier- tot hartvormige bladeren.

Standplaats

Viola labradorica verlangt een kalkrijke en voldoende vochtige bodem.

Vermeerderen

Selecteer de mooiste paarse bladplanten en vermeerder door delen of stekken van de uitlopers.
Ook vermeerdering door zaaien is mogelijk.

Welk is de beste bodembedekker tussen heesters? Viola labradorica?(233109865)

Snoeien

De snoei beperkt zich tot het verwijderen van te ver uitdijende uitlopers. Die uitlopers kunnen bijzonder sterk gaan uitdijnen. Knip ze eventueel op de gewenste lengte terug als ze te ver uitbreiden of haal ze met een spitriek uit de bodem om terug te dringen. Te oud geworden en rommelige planten kunnen eens teruggesnoeid worden tot boven de grond zodat ze opnieuw frisse opvallend paarse bladeren gaan produceren.

Verkrijgbaarheid

Zie https://www.plantenvinder.net/

Welk is de beste bodembedekker tussen heesters? Viola labradorica?(233109865)

Welk is de beste bodembedekker tussen heesters? Viola labradorica?(233109865)De hierboven behandelde plant is beschikbaar als uitgebreide plantenfiche van het seizoen 2007. Ze zijn dan ook apart raadpleegbaar na installatie op je harde schijf (zie instructies tijdens de setup procedure). Bestaande TK-PLANTENGIDS CD-rom eigenaars updaten hiermee hun hardeschijf programma. TKPLUS abonnees of TK-Plantengids HD eigenaars deze Plantengids fiches UPDATE 117 - 2007 downloaden, na inloggen op tuinkrant.com, en installeren op hun harde schijf. Voor info over deze cd-rom zie http://www.tuinkrant.com/plantengids.

Tuininformatie