Woonplant van de maand april 2006: spelen met hortensia's in huis en op balkon

Woonplant van de maand april 2006: spelen met hortensia's in huis en op balkon(455155716)De hortensia kan overal. In de tuin, op het terras, maar juist ook binnenshuis is het een echte blikvanger. Door de enorme bollen met kleine bloemetjes valt de plant direct op. Op de eetkamertafel, in de keuken of de slaapkamer; de hortensia zorgt voor kleur, gezelligheid, stijl en romantiek tegelijk! Hoewel we in de tuin nog maanden moeten wachten, is de Hortensia binnenshuis al volop in bloei. Vandaar dat hij gekozen is tot Woonplant van de Maand april.

Magie

 

De hortensia, officieel Hydrangea genaamd, werd in Europa warm onthaald vanwege zijn vermogen spontaan van kleur te veranderen waardoor men dacht dat deze plant magisch was. Dit grote raadsel werd opgelost toen ontdekt werd dat de verkleuring van de bloemen aan de zuurgraad van de grond lag. De Hortensia als woonplant werd al in 1784 in Japan ontdekt door de Zweedse botanicus Carl Thunberg. Een recente ontwikkeling is de Hortensia ‘op stam’, een plant die zowel binnen als buiten toegepast kan worden.

Woonplant van de maand april 2006: spelen met hortensia's in huis en op balkon(455155716)

Variëren

De Hortensia is een ideale plant om creatief mee te variëren. Bovendien heb je wekenlang plezier van je creatie want deze bloeier gaat lang mee. Een bloempot in dezelfde kleur als de bollen is eenvoudig en stijlvol. Ook met een grote betonlook pot met hortensia’s in blauw, wit en roze creëer je een echte blikvanger. Een beetje ‘stoere’ pot heeft een opvallend effect. De Hortensia wordt dan direct een pittige verschijning. Hortensia’s met witte bollen passen overal goed bij; ideaal om cadeau te geven.

Tweede leven

Wanneer de plant in huis is uitgebloeid, knip dan de uitgebloeide bloemen af. Is het niet al te koud dan kan hij naar buiten. Zet hem op een plek in niet al te droge tuingrond of doe hem in een flinke pot dan zit er nog een mooi tweede leven buiten in!

Bron: Geert Devriese, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto

Tuininformatie