Woonplant van de maand: Sedum burrito steelt als kamerplant de show

Sedum staat vooral bekend als tuin-, balkon- en terrasplant of als snijbloem. Maar er is meer. Als kamerplant kent deze soort namelijk nog een heel verrassende variant: de Sedum burrito. Zijn grijsgroene bladkleur en de vlezige, hangende stengels, maken deze plant grappig en trendy tegelijk. Daarom is de Sedum burrito uitgekozen tot Woonplant van de Maand!

Woonplant van de maand: Sedum burrito steelt als kamerplant de show(566406474)Koraal

De Sedum burrito is een kleine plant die niet veel ruimte in beslag neemt. In een hoge, gekleurde pot steelt hij de show helemaal. Zijn grappige stengels met vlezige blaadjes hangen als een rastakapsel over de rand van de pot. Zijn ‘jonge’, grappige uiterlijk past uitstekend bij een kleurrijk interieur. Zijn vorm lijkt wel wat op die van koraal. Alleen dan boven water! Ook doet deze plant het goed in een grote glazen pot. Vul de pot eerst voor de helft met grint en dan met aarde. De kleur van de Sedum past mooi bij het grind en steekt prachtig af tegen de donkere potgrond.

Vetkruid

Sedum komt van het Latijnse ´sedo´, dat ‘zitten’ betekent. Hiermee wordt verwezen naar de plaats waar Sedum vaak groeit: op en tussen stenen. De Nederlandse naam voor Sedum is vetkruid. Het verhaal gaat dat de Romeinen Sedum als bescherming tegen onweer op muren en daken van hun huizen plaatsten. Ook nu nog wordt Sedum hiervoor gebruikt.

Makkelijke klant

Vetplanten, waaronder de Sedum burrito, zijn ideale planten voor mensen die weinig tijd of zin hebben in verzorging. De regel bij deze plant is namelijk dat je hem niet te veel water moet geven! Ze verbranden niet, dus in de zomer mogen ze gewoon pal in de zon blijven staan. Makkelijk toch?

Bron Geert Devriese 2006, bewerking RVO voorjaar 2010

Tuininformatie