Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer

Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401)Yucca´s bloeien rijk in warme zomers. De lange, lintvormige bladeren hebben vaak een stekelige punt. Naarmate de planten ouder worden, ontwikkelen ze soms een opgerichte, houtige, vaak vertakte stam. Yucca´s dragen opvallende, hoge pluimen met hangende, witte of roomwitte, klok- tot komvormige bloemen. De vrucht is een vlezige of droge doosvrucht. Buiten zijn oorspronkelijk leefgebied vormt hij echter zelden zaad, omdat de bloemen bestoven moeten worden den door de yuccamot (Pronuba), dat eerst zijn eitjes in het vruchtbeginsel legt en daarna tegen de stijl opklautert om een vooraf ingezamelde hoeveelheid stuifmeel in de stempelholte te stoppen, alsof het wist, dat dit voor de ontwikkeling van de zaden, waarvan zijn larven moeten leven, noodzakelijk is.

Standplaats

Yucca´s gedijen het beste in droge lucht. Ze prefereren volle zon, voldoende licht en een zandige grond met een goede drainage en doorlaatbaarheid. Ze haten té natte voeten !

Verzorging (algemeen)

In de zomer

Standplaats: kan buiten gezet worden vanaf half mei
Gieten: met mate
Bemesten: van mei tot augustus om de 14 dagen

In het najaar

Binnenhalen voor de eerste nachtvorst

In de winter

Standplaats: koel en vorstvrij
Gieten: niet gieten
Bemesten: niet bemesten
Overwinteringstemperatuur: 5 ° C
Lichtbehoefte: voldoende licht

Soorten

 

 
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Bij Yucca aloifolia staan de bladeren in dichte rozetten bijeen. Ze zijn 50 cm lang en 1,5 cm breed, met zeer spitse punt, matgroen en met een gladde rand. De scherpe punten op het uiteinde van het blad veroorzaken gemakkelijk kwetsuren. De stammen zijn zeer decoratief en kunnen in het wild tot 8 m hoog groeien. De bloemen staan in een opgerichte, 60 cm lange aar. De bloei valt voornamelijk in de zomer, maar gaat soms door tot in de herfst. Elke klokvormige bloem is wit met een paars zweem en circa 5 cm groot. De vrucht is vlezig.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca baccata is een laag blijvende Yucca uit het Zuidwesten van de USA en uit Noord-Mexico waar hij tot 1.5 m hoog wordt. De plant kan op hoogtes groeien van meer dan 2000 meter, waar hij temperaturen van -29°C kan doorstaan. Zijn gedraaide stengels zijn aan de voet buigzaam. De bladeren zijn groengrijs van kleur met een zweem van geel of blauw, met een roodbruine streep. Ze voelen aan als schuurpapier. De hangende bloemen zijn klokvormig, wit of roomwit en vaak wat paars aangelopen. De plant groeit gedrongen.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca brevifolia is een bekende boomvormige Yucca met een opvallend, enigszins verwrongen uiterlijk. In zijn natuurlijke leefgebied worden ze zo´n 2 m hoog. Zijn korte, smalle bladeren zijn scherpgepunt en afgezet met kleine tanden. Zijn groenig witte bloemen van ruim 5 cm lang staan in een lange, opgerichte aar en worden gevolgd door droge doosvruchten. Deze extreem langzame groeier laat zich vaak lastig cultiveren. De bloei is in het wild grillig en afhankelijk van regen. Bij ons valt de bloei meestal eind voorjaar. Door zijn boomvormige groei vraagt deze plant nogal wat plaats.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca carnerosana is een boomachtige soort afkomstig uit Texas en Noord-Mexico. In zijn natuurlijke habitat kan hij meer dan 4,5 m hoog worden. Hij heeft stijve bladeren van 2 m lang en bijna 10 cm breed met een gladde rand. De schors is lichtgrijs gekleurd met een zweem roodbruin. De bloeiwijze is tot bijna 2 m hoog en bestaat uit witte schutbladen en witte bloemen. De vruchten zijn vlezig.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca elata is de officiële staatsbloem van New-Mexico en komt veel voor in de graslanden van Zuidwest USA en in Noord-Mexico. Uit de wortels en de stammen wordt door de plaatselijke bevolking zeep gewonnen. Tevens wordt ook een soort vezel gewonnen voor het vervaardigen van manden. De bladeren van deze zeepboom Yucca zijn zachtgroen en tot 90 cm lang. De vorstbestendigheid bedraagt -6 tot -18°C.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca elephantipes of olifantspoot dank zijn volksnaam aan de eigenaardige stam die aan de basis knolvormig verdikt is. Deze yucca komt van nature voor in het zuiden van Mexico en Midden-Amerika. Hij ontwikkelt een ruige, dikke stam die vaak vertakt en een hoogte van 9 m bereikt. Bij ons blijft hij gewoonlijk kleiner. De bladeren zijn 1,2 m lang en 8 cm breed, glanzend donkergroen en fijn gezaagd. De witte, vaak wat hangende, bloemklokken drommen van zomer tot herfst samen in grote pluimen.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca filifera is een soort afkomstig uit Mexico die gewoonlijk de vorm heft van een lage pol met bladeren. Deze yucca kan in grote serres wel op den duur uitgroeien tot een 9 m hoge, vertakte boom. In zijn jeugdjaren lijkt hij veel op Yucca filamentosa, maar zijn bladeren zijn iets korter en dunner en hebben minder draden. De hangende bloemen van de hoge zomerpluimen zijn roomwit gekleurd.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca glauca een overblijvende groenblijvende vaste plant, doet het ook uitstekend als kuipplant. Het is een kleine stamloze, polvormende soort afkomstig uit het midden van de VS. Deze Yucca is bekend door zijn mooi bewaasd, blauwgroen blad dat smal en speervormig is met witte randen en een paar grijze draden. In de zomer draagt de tot 1 m hoge bloemaar geurende, groenachtig witte bloemen die vaak wat roodachtig bruin zijn aangelopen.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca gloriosa is afkomstig uit het zuidoosten van de VS en heeft meestal de vorm van een pol bladeren zonder stam, al kan hij met de jaren wel een stam van 2 m hoog gaan ontwikkelen. De stijve, zwaardachtige bladeren zijn aanvankelijk grijsachtig berijpt. Later evolueert de kleur geleidelijk naar diep groen. Gedurende de zomer en tot de herfst verschijnen zijn witte, klokvormige bloemen, die van buiten zijn overgoten met roze, in opgerichte, bijna 2,5 m hoge pluimen. Dit is één van de meest winterharde yucca´s.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca recurvifolia is een bijzondere Yucca soort afkomstig uit het zuidoosten van de VS waar hij tot 2-3 m hoog wordt. Hij vormt meerdere korte stammen en heeft lange, donkere blauwgroene bladeren waarvan de toppen vaak ombuigen en hangen. De 1 m hoge bloemaar draagt in de zomer roomwitte bloemen.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca rostrata is een boomachtige soort uit het zuiden van de VS en het noorden van Mexico die 4,5 m hoog wordt en zeer smalle, stijve bladeren in een symmetrische rozet draagt. De bladeren zijn grijzig berijpt en hebben een gele, met minieme tanden bezette rand. De aar met kleine witte bloemen verschijnt in de herfst.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca thompsoniana is een meerkoppige Yucca uit Noordoost Mexico en West-Texas waar hij kan uitgroeien tot een 4 meter slanke, stamvormende Yucca. De plant is nauw verwant met Yucca rostrata, maar de bladeren zijn korter en minder grijsblauw van kleur en met geel getande randen. Hij verdraagt nog lagere temperaturen (komt in zijn natuurgebied voor tot op 1500 meter) maar is wel moeilijker verkrijgbaar. De vorst bestendigheid bedraagt -12 tot -18°C. De groei is traag, 2 tot 5 cm per jaar
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca torreyi heeft dikke grijsgroene bladeren die soms een blauwgroene kleur krijgen. De plant komt uit het Noordoosten van Mexico en uit het westen van Texas en lijkt op Yucca faxoniana maar heeft een minder dikke stam. De vruchten worden daar rauw of gekookt gegeten. Van de gedroogde bloemen wordt thee getrokken. Ze vertakken op oudere leeftijd na de bloei, en kunnen 7 meter hoog worden. Redelijk goed winterhard.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca treculeana is een zomerbloeiende yuccasoort afkomstig uit Texas en het westen van Mexico waar hij tot 4,5 m hoog kan worden. Zijn stam wordt bekroond door een symmetrische rozet van stijve, blauwachtig groene, zwaardvormige bladeren van
1,2 m lang. De bloemaar heeft een piramidale vorm met witte bloemen die vaak paars aangelopen zijn. Zijn vruchten worden zo´n 10 cm lang.
Yucca´s kunnen in de tuin, in een kuip of in de huiskamer(595621401) Yucca whipplei is bekend om zijn karakteristieke een smalle, grijsgroene bladeren die een vrijwel volmaakte bol vormen. Hij hoort thuis in de lagergelegen delen van de Californische kust, waar hij in nazomer en herfst een rechte, bloeiende aar tot 3,5 m hoog laat oprijzen die dichtbezet is met roomwitte, soms iets paarse bloemen. Deze soort is bijzonder goed tegen droogte bestand.

Kinderen

Waarschuw de kinderen voor de soorten met scherpe, puntige bladeren.

Potgrond

Zorg altijd voor een goed doorlatende pot met een goede waterafvoer. Meng bij het standaard potmengsel voldoende klei of leem met wat bladaarde en mest.

Vermeerdering

Uit zaad (indien beschikbaar), uit stek of via zijscheuten in het voorjaar.

Ziekten en plagen

Wanneer ze worden binnengehaald zeker niet te warm zetten want dan worden ze zeker aangetast door belagers

Kwekerijen die Yucca-soorten aanbieden 

  • Plantencentrum Jacobs
  • Palmhunter
  • Buitenstenbinnen
  • De Groene Toko (Perkgoren)
  • Kwekerij Arborealis
  • Greenhouse Nurseries
Tuininformatie