Ziekte van Lyme: er is een doorbraak in de diagnose!

Ziekte van Lyme: er is een doorbraak in de diagnose!(698359488)De diagnose van de ziekte van Lyme door middel van bloedproeven is problematisch. De typische rode kring rondom de beet die het bewijs vormt voor een besmetting komt maar in ca. 50 % van de gevallen voor en verschijnt over het algemeen lange tijd na de besmetting. Het resultaat van bloedproeven op antistoffen waarmee Lyme aangetoond zou moeten worden, is lang niet altijd betrouwbaar en neemt meerdere weken in beslag. De zogenaamde fout-negatieve uitslagen zijn inherent aan deze bloedproeven.


In samenwerking met de fabrikant van de bekende TRIX lassopincet (de veilige tekenverwijderaar met de lus), heeft het in genetisch onderzoek gespecialiseerde Zweedse laboratorium Vitadix een geautomatiseerde DNA methode ontwikkeld die razendsnel grote hoeveelheden teken analyseert op de aanwezigheid van de bacterie borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

De snelheid en de accuratesse van de methode stelt artsen en specialisten beter in staat te diagnosticeren, de waarschijnlijkheid van een besmetting te bepalen en veel sneller een gericht behandelplan op te stellen. Des te langer de bacterie zijn gang kan gaan, des te erger de ziekteverschijnselen kunnen worden en des te moeilijker de genezing is. Dus is een zo´n groot mogelijke zekerheid op de kortst mogelijke termijn van groot belang. Volstrekt onnodige en dure onderzoeken op mogelijke andere ziekten met vergelijkbare symptomen kunnen door de tekentest in veel gevallen voorkomen worden.

Ziekte van Lyme: er is een doorbraak in de diagnose!(698359488)

Maar liefst gemiddeld 30 % van de teken in Europa is al drager van de gevreesde bacterie borrelia burgdorferi die de zich snel verbreidende ziekte van Lyme veroorzaakt. Alleen in Nederland en België raken - naar een voorzichtige schatting - tienduizenden mensen per jaar geïnfecteerd. Ook veel huisdieren raken geïnfecteerd. Voor overheden, organisaties, natuurbeheerders en wetenschappers biedt de methode de mogelijkheid om snel en op ieder gewenst moment de graad van besmetting in een bepaald gebied in kaart te brengen. In verband met werkzaamheden, oefeningen, buitensport en natuurlijk het toerisme, kan nu in en voor bepaalde gebieden gewaarschuwd (zoals bijv. ook bij zwemwater) worden en preventieve maatregelen worden aanbevolen.

De consument komt in het bezit van de test bij aankoop van de bekende Trix lasso-pincet die verkrijgbaar is bij drogisterijen, apotheken, huis- en dierenartsen als ook dierenspeciaalzaken en buitensportwinkels. In de verpakking wordt een opdrachtformulier met een uniek nummer en een buisje meegeleverd waarin één of meerdere teken kunnen worden gedaan. U doet het buisje en formulier op de post en de uitslag is na een paar dagen al op Internet te zien. Per post kan ook, maar is duurder en minder snel.

Afgezien van de snelheid zijn de kosten van € 38,-- (mei 2005) in vergelijking met andere testen zéér laag. Bovendien kan veel ellende en tijdverlies van onnodige medische onderzoeken voorkomen worden.Voor meerdere teken uit onderzoeksgebieden is de prijs op aanvraag te bekomen.

Bronnen

Ziekte van Lyme: er is een doorbraak in de diagnose!(698359488) Coda Producten BV
codaproducts.com
Lichtenbergerweg 5,
7451 RP Holten
tel. 0548 – 520 200
fax 0548 – 54 57 57
Tuininformatie