Zomer in de tuin: een zomers terras met rozen en vaste planten in blauwe tinten

Zomer in de tuin: een zomers terras met rozen en vaste planten in blauwe tinten(991119895)Wie denkt dat alleen tuinbezitters mogen genieten van rozen en vaste planten, heeft het helemaal mis. Ook op het terras verdienen ze een flinke ruimte. Rosa ´The
Fairy´ bijvoorbeeld geeft een hele zomer lang compacte bloemtrossen met mooie gevulde roze roosjes. Extra voordeel van dit roosje is dat hij sterk is en niet al te ziektegevoelig, waardoor het écht genieten is.

Combinaties

En dan is het een zaak van combineren. Wat past er allemaal mooi bij? En welke vaste plant bloeit een flinke tijd door?
De prachtkaars (Gaura) kan er wat van. Hij bloeit vanaf juni tot diep in de herfst door met witroze bloemetjes, die als een zwerm van vlindertjes rond lijken te vliegen. Ook de combinatie van rozen met riddersporen is een succesverhaal. De plant dankt zijn naam aan de kenmerkende, naar achter wijzende spoor van de bloem. Diepblauw, helderblauw, lichtblauw: ze combineren eigenlijk allemaal mooi met het roze van de roosjes.

Zomer in de tuin: een zomers terras met rozen en vaste planten in blauwe tinten(991119895)

En nu zijn terrastuiniers eindelijk eens in het voordeel. Riddersporen houden van goed doorlatende humusrijke grond. En wie dat niet heeft, moet in de border kunstgrepen uithalen om de plant te laten gedijen. Minpuntje is dat riddersporen gevoelig zijn voor meeldauw. Zodra er witte puntjes op het blad verschijnen, is het zaak om in te grijpen met een milieuvriendelijk schimmelbestrijdingsmiddel.

Bloeitijd

Wie vaste planten op het terras wil, moet letten op de bloeitijden. Kies daarom voor vaste planten met een langere bloeiperiode of voor planten die elkaar qua bloeiperiode aanvullen.

Bronnen Geert Devriese 2006, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland voor tekst en foto pph.nl, bewerking Rudi Van Overloop 2008.

Tuininformatie