snoei

Waarom planthoogtes belangrijk zijn in jouw tuinontwerp

Bij het ontwerpen van een dakterras of tuin is de keuze van beplanting essentieel om de gewenste sfeer en functionaliteit te bereiken. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor het creëren van een harmonieus en praktisch buitenruimte, is de hoogte van de beplanting.

Klaar met de verbouwing van jouw nieuwe huis? Nu kun je aan de slag met tuinieren!

Tuinieren is voor sommige mensen een vorm van therapie. Een moment van rust waarbij je lekker in natuur bezig kunt zijn. Uiteraard met het goede doel om een nette tuin te creëren. Ben jij dol op tuinieren, maar lukt het niet altijd even goed? In deze blog krijg je een aantal tips om het een groot succes te maken.

Geef kleur aan je tuin met vaste planten

Geef kleur aan je tuin met  vaste planten(45843195)Het voorjaar doet zijn intrede en dit betekent dat de tuin langzaam aan weer tot leven komt. Bomen beginnen uit te lopen en vaste planten komen weer vanuit de bodem tevoorschijn. Veel mensen pakken het voorjaar aan om de tuin op de schop te nemen of dat wat saai geworden border aan te planten met nieuwe planten.

Naast de grote diversiteit in tuinplanten behoort de productgroep vaste planten tot de echte kleurmakers van de tuin. De vaste plant is een veelal kruidachtige tuinplant die in de winter bovengronds afsterft, om vervolgens in het voorjaar opnieuw (uitbundiger dan het jaar ervoor) uit te lopen. De bloeikleur- en periode is per soort afhankelijk en door de juiste vaste planten met elkaar te combineren kun je zowel in het voorjaar, zomer als herfst bloeiende borders creëren. Van gele tot blauwe, van roze tot witte bloemen. In werkelijk iedere kleur is wel een vaste plant te vinden. Veelgebruikte vaste planten zijn de Coreopsis, Echinacea en Anemone.

Snoeien van kruiden (keukenkruiden)

Onder de kruiden worden de keukenkruiden gerekend:

De meeste keukenkruiden zijn overblijvend. Groenblijvende soorten zoals rozemarijn en tijm zijn gebaat bij een regelmatige soort. Vaak is enige vorstbescherming noodzakelijk. Je doet er goed aan de planten te beschermen. Vorstschade, dorre, bruine twijgen worden in april weggesnoeid. Snoei terug tot op levendige plantendelen. Salie mag je nooit te diep insnoeien, de planten overleven het niet. Niet-groenblijvende soorten worden behandeld zoals vaste planten, d.w.z. dat in het voorjaar (maart) de dorre takjes en bladeren verwijderd worden, dit is de zgn. voorjaarsopsmuk. Sommige tuiniers prefereren dit reeds in oktober te doen. Ook dat kan, let echter op voor vorstgevoelige kruiden. Zorg dat ze beschermd de winter in gaan.

Snoeien van kruiden (keukenkruiden)(1568062029)
Bieslook kan of in het najaar of in het voorjaar worden opgesmukt

Bomen kandelaberen

Bomen kandelaberen kan nodig zijn door verschillende omstandigheden: voor het verplanten van zeer grote bomen, bij nieuwbouw om plaats te maken voor hijskranen of bij grote stormschade. Omdat bij stormschade de beschadigde takken worden verwijderd, kunnen de bomen zich makkelijker herstellen.

 

Bomen kandelaberen(1390764348)

Bij het kandelaberen ga je alle hoofdtakken zwaar inkorten tot op 50 cm bovenaan, en tot op 1 meter onderaan van de basisstam, in dit dus zodanig in een piramidale vorm naar boven toe. Alle kleinere zijstaande takken worden volledig verwijderd.
Dit forse ingrijpen heeft enkel in de winterperiode plaats wanneer de boom in rust is en de sapdruk het laagst. Afgezaagde stompen worden met een wondhelend middel ingesmeerd. Gebruik alleen scherp snoeigereedschap.

Snoeien van Bomen

Snoeien van Bomen(892928402)Bij het snoeien van bomen zal men in de eerste plaats rekening houden met het doel van de snoei. Een boseigenaar zal economisch snoeien, een tuinliefhebber kijkt naar de vorm en de bloei. Snoeien van treurbomen en soorten als Catalpa (foto) behandelen je apart. Ook het kandelaberen is een aparte snoeimethode. De groei van een plant is gebonden aan een aantal regels. Vele van deze regels zijn reeds lang gekend en lijken zeer eenvoudig. Wij passen ze vaak toe zonder na te denken over de fysiologische achtergrond. Plantkundig is een verklaring soms te zoeken in de groeihormonen. Deze stoffen kunnen in uiterst kleine hoeveelheden de groei van een plant sturen in een bepaalde richting. Bij het snoeien verwijderen wij bepaalde plantendelen. Het doel is de groei van de boom aan te passen aan onze eisen. Soms willen wij kleine, vertakte planten in bepaalde vormen, dan weer meer en grotere bloemen en vruchten.

De groeiregels van Vöchting hebben betrekking op de snoei van fruitbomen. Zij zijn meer dan honderd jaar oud, maar nog altijd zeer actueel toe te passen: zie onder snoeien van fruit -> regels van Vöchting.

Snoeiwonden van laanbomen moeten vlak en glad langs de groeirichel van de takken worden gemaakt. Als er token blijven staan (stompjes) neemt de kans op de meniezwam onnodig toe. Ondanks sommige beweringen is het afdekken van snoeiwonden niet overbodig. Gewassen die vroeg gaan bloeden moeten reeds kort voor de winter of zeer vroeg in het voorjaar worden gesnoeid ! Desnoods kan je beter wachten tot die bomen in blad staan omdat de worteldruk en sapstroom dan sterk verminderd.

De dikste tak, de steilste en de hoogst ingeplante, groeien altijd het sterkst. Voor een deel is dit te verklaren doordat bovenaan in de plant het meeste licht wordt opgevangen en daar de grootste reserve zit. Komt daarbij nog dat dicht bij de stam de grootste groeipotentie en reserve aanwezig zijn. Een verklaring s kunnen wij onder meer zoeken in het verschijnsel van de apicale dominantie.

Snoeien van Bamboe

Snoeien van Bamboe(379495928)Snoeien van Bamboe(379495928) Bomen en heesters hebben knoppen op hun takken die uitlopen als de tak gesnoeid wordt. Bamboes bezitten zulke knoppen niet, en dat maakt wel een verschil uit in de manier waarop je gaat snoeien.
Bij het snoeien van een stengel zullen er dus niet noodzakelijkerwijze nieuwe scheuten worden gevormd. De ingesnoeide tak zal wel een stevige vertakking krijgen. Algemeen kan je stellen dat bamboes niet noodzakelijkerwijs gesnoeid dienen te worden. Als het nodig is, staat de juiste soort dan wel op de juiste plaats? Als je dan snoeit, probeer dan het speelse en sierlijke karakter van je bamboe te behouden. 

Er zijn toch nog wel tal van redenen waarom het wel eens nodig is een bamboe te gaan snoeien : 

 

Hoe maak ik zelf een bonsai? Deel 3: het buigen van een conifeertje

Hoe maak ik zelf een bonsai? Deel 3: het buigen van een conifeertje(2016195402)In dit deel komt aan bod hoe een conifeertje binnen een paar uur tot een bonsai gemaakt kan worden. Het vorige was een theoretische uitéénzetting. In dit deel zal ik die kennis gebruiken om een conifeertje om te toveren tot bonsai. Dit kunt u zelf proberen te kopiëren. Het kost weinig, en geeft jarenlang plezier.

Bonsai, hoe maak ik zelf een bonsai via gespecialiseerde snoeitechnieken?

Bonsai, hoe maak ik zelf een bonsai via gespecialiseerde snoeitechnieken?(237418305)In dit deel komen de gespecialiseerde snoeitechnieken voor loofbomen aan bod, aan de hand van de theorie, én een praktijkvoorbeeld. Ik heb u kennis laten laten maken met bonsai. Gezien de reacties, en het aantal mensen dat doorklikte naar mijn eigen site, viel die kennismaking in goede aarde. Veel leuker dan de kamerbonsai, in mijn optiek, zijn de ´gewone´ bonsai: die bomen die u het hele jaar buiten kunt houden. Ook deze zijn kant en klaar te koop bij gespecialiseerde kwekerijen. Behalve dat de prijzen van kant-en-klare bonsai erg hoog zijn (reken voor kleine maatjes al minimaal 50 Euro), is het een niet erg uitdagende hobby: iets in leven houden wat een ander gecreëerd heeft. Daarom wil ik u een korte cursus aanbieden:

Hagen zijn noodzakelijk om een behaaglijke tuin te bekomen

Hagen zijn noodzakelijk om een behaaglijke tuin te bekomen(836076361)Hagen zijn veel meer dan natuurlijke afscheidingen die inkijk verhinderen en privacy vergroten. Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zetten de lijnen van de tuinarchitectuur uit, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Kortom, hagen creëren een microklimaat en maken de tuin behaaglijk. Bovendien is de keuze in hagen uiterst ruim. Tuineigenaars kunnen opteren voor strakke of losse hagen, uniforme hagen bestaande uit één plantensoort, gemengde hagen, dubbele hagen, weerhagen en bloeiende hagen. Ze hebben de kans te kiezen voor immergroene hagen en bladverliezende hagen. Het aantal haagplanten is inderdaad erg uitgebreid. Daarom geldt ook voor het aanplanten van een haag: bezin eer ge begint. Een haag gaat immers vele jaren mee, vaak veel langer dan een mensenleven. Ook de bodemgesteldheid speelt een rol bij de keuze van een haag. Op uitgesproken kalkrijke gronden zullen buxus en taxus voldoen en bijvoorbeeld Spaanse aak. Op zware gronden opteer je best voor haagbeuk, terwijl gewone beuk vaak op lichtere gronden optimaal wil groeien.

Pagina's

Abonneren op snoei
Please submit