Tuintips

De bloei van bamboes is een van de grootste mysteries uit de plantkunde. De bloei van bamboe is onregelmatig: sommige bloemen jaarlijks, andere om de 20 tot 70 jaar, min of meer cyclisch. Bij bloei kunnen volledig bamboewouden uitsterven wat onder meer leid tot grote problemen in de voedselvoorziening van de pandabeer. Deze cycli zijn zeker niet regelmatig en niet ´genetisch gecontroleerd´, zoals wel eens wordt beweerd. Het is eerder zo dat de gen-expressie van ´bloeigenen´ door diverse factoren zoals locatie, beheer, biotische invloeden en abiotische invloeden wordt gereguleerd.



Biotische invloeden zijn ecologische interacties met ander planten, micro-organismen en dieren. In abiotische invloeden zijn alle mogelijke geofysische factoren begrepen. Dit zijn de enige factoren die een verklaring geven voor het gelijktijdig bloeien van bepaalde genotype over de hele wereld. Het is ook interessant op de merken dat er een overeenstemming werd gevonden tussen bloei van bepaalde bamboes in Tibet en zonnevlekken en aardschokken. Gelijkaardige factoren kunnen mogelijk ook de bloei van Fargesia murielae (synoniem Arundinaria) in Europa en Noord-Amerika verklaren.
 

Ook fysiologische invloeden kunnen belangrijk zijn. Zo werd bij in vitroculturen bloei bij zaailingen bekomen, wat het mysterie nog wat raadselachtiger maakt. Mogelijk kunnen in de nabije toekomst nog enkele andere tips van de sluier worden gelicht.

De Fargesia soorten gaan bijna altijd dood als gevolg van de bloei. De Phyllostachys soorten hebben een grotere kans op overleven.

Bamboe blijft altijd in leven, o.a. door zich via zaad voort te planten. Het is onjuist om over ´bamboe´ of ´de Fargesia´ soort te spreken. De bloei eigenschappen kunnen per plant verschillen, maar zullen voor elke van dezelfde plant gestekte kloon nagenoeg hetzelfde zijn. Dat is met name het probleem bij de Fargesia murieliea die in Europa als stek verspreid is geraakt. Binnen de bekende Fargesia nitida (en var.) is er veel meer kloonvariatie. Er valt dus nog heel wat uit te testen en te onderzoeken. Maar ja, dat is het avontuur van bamboe.


Weblinks

bambooselect.com
tuinkrant.com/plantengids/bamboe/