Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?

Deze meeste bolgewassen die zijn geschikt voor onze tuinen zijn afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied uit warme, zonnige en droge gebieden. Ze houden dus van warme plaatsen in de volle zon in een goed doorlatende grond. sommigen van die bolgewassen zijn bij ons niet geheel winterhard en vragen een bescherming tegen vorst en kou.

Geschikte bolgewassen voor droge standplaatsen zijn o.a.:

Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Allium christophii of sterrenlook, is inheems in het noordwesten van Iran en het Russische deel van Centraal-Azië. De sterrenlook mag eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken want het is een juweeltje van een bolgewas. De kogelronde bloeiwijze heeft een diameter van wel 20-40 cm. Deze bevindt zich aan het einde van een krachtige tot 50-60 cm hoge bloemsteel die wordt omgeven door bandvormige, groen glanzende, behaarde bladeren, die aan de onderzijde enigszins wit zijn.

Deze kogelbloem bloem is samengesteld uit wel 100 glanzende violette bloementjes, met een unieke metaalachtige glans, waarvan de topjes elkaar nauwelijks raken. Met het rijpen van het zaad worden ze zwart. Uitermate geschikt als snijbloem en voor droogboeketten. Poot de bollen in de herfst uit op een diepte van iets meer dan 5 cm. Deze soort gedijt het beste op een zonnige plek.

Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Amaryllis belladonna heeft 5-7 trechtervormige roze bloemen die zonder blad verschijnen. Gebruik haar als kuipplant of graaf haar in bij een zonnige zuidermuur waar ze mooi zijn te combineren met Allium aflatunense, Ornithogalum arabicum, Nerine en herfstkrokussen. Ook geschikt voor een schitterend tafereel aan de voet van roze klimrozen tussen Nepeta of Ceratostigma die voor winterbedekking zorgen. In de nazomer wat bemesting met beendermeel geven.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Anemone blanda of blauwe anemoon of Oosterse anemoon is afkomstig uit Zuidoost-Europa (Griekenland, Turkije), Kaukasus en Klein-Azië en is verkrijgbaar in diverse kleuren: wit, roos of blauw. Deze teerogende, knolvormende soort is bij ons zeer winterhard. Ze groeien in groepen van 20 cm hoog met een varenachtig blad. In het voorjaar bloeien ze met stervormige bloemen. In voldoende vochtige grond breiden zich steeds verder uit en vormen zo een groot tapijt van bloemen.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Crocosmia crocosmiiflora komt oorspronkelijk uit Afrika en heeft haar naam te danken aan het Latijnse krokus (saffraan) en osme (geur). Als de bloemetjes gedroogd worden, ruiken ze naar saffraan wanneer ze in water worden ondergedompeld. De knolletjes van de Crocosmia zijn klein en daarom kun je ze dichtbij elkaar planten voor een mooie toef! In de tuin, maar natuurlijk ook in potten op het balkon of terras. Ze bloeien tot in de herfst en worden zo’n 75 cm hoog met aan elke steel zo’n 12 tot 20 fraaie bloemetjes.

Crocosmia knolletjes kunnen tot 10 graden vorst aan. Dat pleit ervoor de knollen in het late najaar lekker in de grond te laten zitten en te laten verwilderen. Er komen jaarlijks vanzelf nieuwe knolletjes waardoor je elke zomer een weelderig Crocosmia accent in je tuin creëert! Crocosmia is tijdens de bloei overladen met bloemen. Vooral op plaatsen in de tuin, waar andere vaste planten maar moeilijk groeien vanwege droogte, is een Crocosmia een goede keus om te planten.

En de aarvormige bloem is uitstekend op vaas te houden. Crocosmia is volkomen winterhard, maar op vochtige gronden is het beter de knollen in het najaar te rooien en gedurende de winter op een koele en droge plaats te bewaren. Op droge grond kunnen ze in de winter in de grond blijven.

Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Crocus goulimyi is inheems in het zuiden van Griekenland. Krokus in tinten variërend van mauve, lila, paars en wit. Groeit gemakkelijk op een zonnige, droge plaats en vermeerdert gemakkelijk. Hoogte: 15-20 cm. Bloeitijd: 10-11. Winterharde herfstbloeiende krokussen geven uw herfsttuin een kleurig tintje. De bloeitijd van sommige soort begint al van in september, met rassen die tot bijna aan Kerstmis bloeien. Plant krokussen in de lichte schaduw of in de volle zon in goed doorlatende grond onder bomen of struiken. Ideaal ook voor verwildering in het gazon.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Crocus laevigatus ´Fontenayi´ heeft een binnenkant die zachtlila is. Naar de keel van witachtig overgaand naar geel. De buitenzijde van de bijna ronde bloemblaadjes bestaat uit een zachtlila ondergrond met een mengeling van bruingele en witte veren. De gespleten stempels zijn warm oranje. Heerlijk geurend. Hoogte: 10-15 cm. Bloeitijd: 11-1. Type herfstbloeiende krokus, de bloei valt vanaf oktober tot eind november. Geven uw herfsttuin een kleurig tintje. De bloeitijd van sommige soort begint al van in september, met rassen die tot bijna aan Kerstmis bloeien. Plant krokussen in de lichte schaduw of in de volle zon in goed doorlatende grond onder bomen of struiken. Ideaal ook voor verwildering in het gazon.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Crocus pulchellus ´Zephyr´ Een blikvanger geïntroduceerd door de heer Tom Hoog. Elegante witte bloemen met een ongewone parelgrijze zweem. De keel is geel met een vleugje licht oranje.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Algemeen wordt aangenomen dat Crocus sativus een vorm van Crocus cashmirianus zou zijn. Tot op heden ontbreekt nog steeds het definitieve bewijs. Dit lijkt mij ook moeilijk, omdat ze al sinds de Romeinse Tijd in cultuur zijn. De bloemkleur is lila-achtig paars voorzien van een fraaie nervatuur, aan de basis iets donkerder getint. De in verhouding grote oranjerode stempels steken meestal boven de bloem uit en het is net of ze naar een kant hangen. Het blad verschijnt gelijk met de bloem, soms eerder. Type herfstbloeiende krokus. Ze geven uw herfsttuin een kleurig tintje. De bloeitijd van sommige soort begint al van in september, met rassen die tot bijna aan Kerstmis bloeien. Plant krokussen in de lichte schaduw of in de volle zon in goed doorlatende grond onder bomen of struiken. Ideaal ook voor verwildering in het gazon.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Crocus speciosus is afkomstig uit Oost-Europa, Klein-Azië, Iran. Een van de meest bekende herfstkrokussen met elegant violetblauwe bloemen. Vermeerdert zich snel door uitzaaiing. Hoogte: 12-15 cm. Bloeitijd: 9-10. Winterharde herfstbloeiende krokussen geven uw herfsttuin een kleurig tintje. De bloeitijd van sommige soort begint al van in september, met rassen die tot bijna aan Kerstmis bloeien. Plant krokussen in de lichte schaduw of in de volle zon in goed doorlatende grond onder bomen of struiken. Ideaal ook voor verwildering in het gazon.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Crocus speciosus ´Conqueror´ Prachtige krokus met bokaalvormige hemelsblauwe bloemen, violet geaderd en helderoranje meeldraden. Hoogte: 12-15 cm. Bloeitijd: 9-10. Winterharde herfstbloeiende krokussen geven uw herfsttuin een kleurig tintje. De bloeitijd van sommige soort begint al van in september, met rassen die tot bijna aan Kerstmis bloeien. Plant krokussen in de lichte schaduw of in de volle zon in goed doorlatende grond onder bomen of struiken. Ideaal ook voor verwildering in het gazon.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Cyclamen hederifolium ´Album´ is de puur witte vorm van Cyclamen hederifolium geeft een overvloed aan bloemen. Hoogte: 5-10 cm. Bloeitijd: 9-10. Ze groeien het best onder heesters of licht geboomte, waar ze gemakkelijk tot bloei komen en zich snel vermeerderen. Winterhard in de volle grond, maar wel beschermen tegen extreme vorst. Geschikt voor verwildering.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Dracunculus vulgaris de drakentonglelie of Viagralelie vormt grote pijlvormige bladeren met enorme donkerrode arumachtige bloem met zwarte schacht. Verlangt een halfbeschaduwde plaats op een humusrijke grond. Schitterend als solitair, ook in kuip. Winterhard, maar minstens 15 centimeter diep planten vanaf eind oktober. Af en toe in de nazomer oprooien, delen en uitplanten. Na de bloei verdwijnt Dracunculus onder de grond. Vul de lege plek met bijvoorbeeld Canna’s.

Een bijna onaardse plant, is kort samengevat deze Drakentonglelie: 1.50 tot 2 meter hoog, zeer vroeg uitlopend met prachtig gespikkelde scheuten, grote gedeelde, wit gestippelde bladeren en als klap op de vuurpijl een reusachtige fluweelrode bloem als, inderdaad, de tong van een draak…

De zwarte spadex verspreidt een weeïge lucht waar vliegen en kevers op af komen voor de bevruchting. Deze bestuiving levert uiteindelijk een grote samengestelde vrucht op welke eind van de zomer getooid is met talrijke feloranje vruchtjes. Produceert van zaad in 2 tot 3 jaar deze geweldige bloem. In de winter gaat dit kleine monster in rust. Deze winterharde Dracunculus groeit het beste op een zonnige standplaats op droge grond. Op klei of veen is het zaak deze plant tegen een gevel te planten of op een zandig heuveltje zodat de knollen droog blijven in de winter (oorsprongsgebied eilanden Zuid Europa). Winterhard.

Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Eremurus robustus of sierzweep is afkomstig uit Turkestan, Bokkara. Dit reuzenbolgewas vormt lijnvormig, blauwgroene bladeren die na de bloei snel verwelken. In juni verschijnen aan hoge stengels de schitterende langgesteelde bloemtrossen vol met bleekroze bloempjes. Dit bolgewas heeft een vlezige wortel wat hem gevoelig maakt voor te natte standplaatsen en te strenge vorst.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Ixiolirion tataricum Ixiolirion is een weinig bekend, sierlijk exotisch aandoend bolgewas uit de narcissenfamilie. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied strekt zich uit van Afghanistan via Iran tot in Turkije. De bollen zijn ongeveer 3 cm lang en hebben een lange hals. De bladeren zijn smal en grasachtig. De donker- tot bleekblauwe, trechterbloemen zijn tot 4 cm lang en zitten in schermachtige bloeiwijzen. Ze bloeien in mei en juni.

Ixiolirion is een mooie plant voor in de rotstuin. Hij houdt van zon en warmte en een doorlatende, zandige grond. Men plant de bollen in de herfst op een diepte van 10-15 cm, het liefst in kleine groepen. De bollen moet men tegen vorst beschermen met een 10 cm dikke bladlaag. Bij een zware grond of bij zeer natte zomers moet men de bollen na het verwelken van de bladeren uitgraven en tot de herfst op een droge plaats bewaren.

Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Lilium regale of Koningslelie bloeit met glanzend wit geurende bloemen met aan de buitenzijde een purperen gloed. Lelies houden van een koele voet, plant ze dus 15 cm diep, bijvoorbeeld tussen Hosta´s. Combineer eens met roodbladige planten zoals Heuchera of een blauwachtige roos.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Nerine bowdenii Dit is de bekendste Nerine, die ook in Engeland massaal wordt aangeplant tegen zuidmuren.
Dossier Waar groeit welke plant? Welke plant Waar?(422009088) Oxalis adenophylla is afkomstig uit Chili en is violetblauw geaderd, wortelstok.
Tuininformatie