Vijvers en vissen

Bestaat er een afdoende
middel om te voorkomen dat reigers voortdurend de vijver leegvissen? Vaak zit de reiger in de winter bij de vijver. In de winter en in deze tijd zijn de reigers vaak bij onze vijvers te vinden, de vissen in de sloten zitten dan nog diep en zijn dan een moeilijke prooi voor de reiger. Onze gekleurde vissen in de vaak heldere en nog kale vijvers zijn dan een makkelijke prooi voor de reiger.


Als de vijver gemakkelijk leeg gevist wordt, dan heb je toch echt te weinig natuurlijke schuilplaatsen gemaakt. De vis moet zich kunnen verstoppen! Maak ook een steile oever met een diep stuk water (dieper dan 1.2 meter), daar kan de reiger niet goed vissen. Ook aanvullen met inlandse vissen wil wel helpen. Voorn, baars en winde zijn goede kandidaten. Exoten als zonnebaars is ook leuk. Let er op dat er geen brasem, karper en kolblei in komt want die vertroebelen de vijver.

Als je toch felgekleurde vissen wil hebben zul je je vijver moeten aanpassen voor koi karpers, die moeten dan al zo groot zijn dat de reiger ze niet op kan eten. Maar voor koi´s en een koivijver is een investering nodig.
Een dakbedekking met een groene schermnet is één der oplossingen. Goed werkt een fijne gespannen visdraad, met een rinkelende bel, rondom de vijver te spannen zoals te zien is op de foto. Honderd procent reiger afweer zal je nooit bereiken. De blauwe reiger is niet voor niets blauw, vanuit het perspectief van de vis is het dier onzichtbaar. Hij valt namelijk weg tegen de achtergrond van de blauwe lucht. Daarbij kan een reiger urenlang doodstil staan en zijn vissen tamelijk nieuwsgierig.

Deze logge vogel kan niet landen op een klein oppervlak, vaak land hij eerst op een schuur of dak van een huis om daarna in de tuin te landen. Hier staat er een op de schutting te loeren naar mijn vissen , een prachtige vogel maar ik zie hem liever niet in mijn tuin.

Onze siervijvers zijn bijzonder geschikt voor de reiger. De ondiepe gedeeltes in de vijver zijn een mooie plek voor de reiger om de vijver in te stappen. Een reiger is zeer snel hij kan zelfs de Goudvoorns en Windes pakken. En hij pakt niet alleen de kleinere vissen maar zelfs vissen van 25 cm!

Hoe houd je nu de reiger uit je tuin en bij de vijver vandaan?

Er zijn veel middelen in de winkel te koop die dus niet helpen….bijv. een nepreiger. Veel mensen zetten een kunst reiger naast hun vijver. Zij denken dat de aanwezigheid van een soortgenoot andere reigers zal afschrikken. Een zeer fout idee over het territorium gedrag van reigers. Wie in de natuur oplet weet dat reigers in kolonies broeden een zeer kleine onderlinge afstand aanhouden voor het privé territorium. Een kunst reiger is waarschijnlijk eerder een uitnodiging, het namaak beest geeft de suggestie dat er wat te halen is. Soms wordt gesuggereerd om de hals van de kunst vogel warm te maken en de kop met de snavel omhoog te zetten, dit zou dan een dreighouding moeten suggereren en de echte vogel moeten afschrikken, maar de reigers zal snel genoeg door hebben dat het om een dood voorwerp gaat.

Dan zijn er nog piramides en ander glinsterend materiaal te koop om in de vijver te laten drijven, ten eerste is het geen gezicht in de vijver en die dingen blikkeren alleen als de zon schijnt….laat die nou niet zoveel schijnen in ons kikkerlandje. En ze zullen zich er na verloop van tijd niet meer aan storen…

Handige middelen

De Scarecrow

Is een waterslang op een sensor aangesloten en zodra de sensor een beweging opvangt gaat er een waterstraal spuiten waardoor de reiger schrikt ( helpt ook tegen katten ) maar is een vrij duur apparaat, het blijkt wel goed te helpen. Een nadeel ervan is dat bij vorst de leiding van het apparaat kan dichtvriezen waardoor hij niet meer werkt.

Een reigerblock

Dit apparaat maakt het geluid van een gifkikker, waardoor de reiger de schrik van z´n leven krijgt, zeggen ze ….. Kost trouwens nogal wat: +/- 136 Euro.

Schrikdraad

Dat werkt alleen als er geen ondiepe zones in de vijver zijn anders vliegt de reiger over het schrikdraad heen en land in een moeras zone.

Maar wat dan te doen?

Ik zelf span in de herfst als de meeste planten afgestorven zijn en de vissen goed zichtbaar zijn een net over de vijver, dat doe ik niet alleen voor de reiger maar werkt ook perfect tegen het afvallende blad, maar veel mensen willen geen net over de vijver hoewel zwart niet echt opvalt, maar goed wat dan…

De meest toegepaste manier is om visdraad te spannen over de hele tuin. Deze zijn kleurloos sterk en vallen niet op. Waarneer de reiger bij het landen zo´n draad raakt schrikt hij en vliegt weer weg. Maar daar moet je wel de gelegenheid voor hebben, staan er geen bomen tuinhuis schutting o.i.d. in je tuin dan kun je ze nergens aan verbinden.

Dan kan je nog visdraden over en rond de vijver spannen, doe dit op zo´n 50 cm hoogte en 20 cm langs de vijver. Bij aanraking vliegt de reiger weer weg.

Maar de allerbeste oplossing is nog steeds de (waak) hond, dan krijg het resultaat als op de foto. Zorg er wel voor dat de hond, als hij binnen is, de vijver kan zien. Als een reiger bij mij op het schuurdak durft te landen, en mijn hond ligt niet te maffen, dan stormt hij naar de deur en begint als een idioot te blaffen, weg reiger…

Bronnen: Jolanda Van Nieuwkoop 2002, bewerking Rudi Van Overloop 2008