Fruit in de tuin: nieuw appelras ´Earlybrae´, een vroegrijpende Braeburn

Fruit in de tuin: nieuw appelras ´Earlybrae´, een vroegrijpende Braeburn (324355354)Malus domestica ´Braeburn´- Earlybrae is gemiddeld vatbaar voor schurft en goed productief.´Earlybrae´® is geschikt voor teelt op zwakke onderstammen en is bewaarbaar tot einde februari. Deze zeer knappende appel heeft een opvallend hoog suikergehalte en is vooral geschikt voor verse consumptie.

Malus domestica ´Braeburn´- Earlybrae®, een beschermd ras dat niet vrij vermeerderd mag worden, is afkomstig van Enza Trees in Nieuw-Zeeland en is waarschijnlijk bekomen uit een kruising van ´Braeburn´ X Cox´s Orange Pippin´. Dit verklaart de iets zoetere smaak dan de standaard ´Braeburn´.

 

Boomkenmerken van deze winterappel

Fruit in de tuin: nieuw appelras ´Earlybrae´, een vroegrijpende Braeburn (324355354)

Het is net zoals de gewone ´Braeburn´ een hoog productieve boom met een zwakke groei. Een goede vruchtdunning is nodig om geen beurtjaren te krijgen. Net als de standaard ´Braeburn´ vraagt ook dit ras een warm klimaat voor een optimale groei.

´Earlybrae´ kan geoogst worden vanaf half september, na de pluk van ´Conference´ en ´Elstar´. Terwijl de standaard ´Braeburn´ pas rond half oktober mag geplukt worden, mag ´Earlybrae´ dus één maand vroeger geplukt worden.

Te gebruiken vanaf oktober tot februari. In vergelijking met het standaardras is ´Earlybrae´ twee maand vroeger geschikt voor consumptie, wat voor thuisverkoop zeker interessant is.

Het is een grote, blokvormige appel met gave vruchtschil. De grondkleur is groengeel, terwijl er een dieprode gestreepte dekkleur aanwezig is.

Te gebruiken vanaf begin november tot einde februari. Het vruchtvlees is zeer vast, sappig, knappend, aromatisch en aangenaam zoetzuur (laag zuurgehalte).

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                          
Pluktijd                          
Bewaartijd                        
Groei Zwakke boomgroei met dichte vertakking. Goed geschikt voor nauwe beplantingen.
Begin met de zwaardere takken vanaf de harttak uit te dunnen.
Alle opgaande takken moeten bij dit ras als eerste worden verwijderd. De takken die overblijven moeten mooi vrij hangen.
Gebruik Zeer vaste, knappende zoetzure appel met laag zuurgehalte.
Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
    1 tot 1,5 meter
op
M9
Goede bestuivers ´Earlybrae´ bloeit vroeg tot middentijds en heeft goed stuifmeel. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Geschikte bestuivers zijn de sierappels ´Golden Hornet´ en ´Red Sentinel´. Vermoedelijk ook bruikbaar als bestuiver:  ´Delblush´, ´Delcorf´, ´Elise´, ´Elstar´, ´Idared´, ´Pinova´, ´Topaz´, ´Benoni´, en ´James Grieve´.
Zie algemeen overzicht bestuivingstabel voor appels van Guy De Kinder
Windvastheid Goed windvast.
Opbrengst ´Earlybrae´® is een productief herfstras voor fruittelers en gespecialiseerde liefhebbers. Het is een nieuw gelanceerd ras voor de geïntegreerde beroepsfruitteelt dat vrij mag aangeplant worden. (Het is geen zgn. "clubras" met beperkingen in het aanplanten)
Voor thuisverkoop is het allicht een interessant, productief ras met een goede vruchtgrootte.

Fruit in de tuin: nieuw appelras ´Earlybrae´, een vroegrijpende Braeburn (324355354)

Gevoeligheid voor ziekten Vermoedelijk gemiddeld vatbaar voor schurft, echte meeldauw en vruchtboomkanker.
Mogelijk ook gevoelig voor beurtjaren, daarom tijdig dunnen.
Tuininformatie