De groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid

De groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid(954022774)De kiwi behoort tot de top vijf van de vitaminerijkste vruchten. Ook de gele kiwi, de mini kiwi of Actinidia arguta en vooral de Siberische kiwi of Actinidia kolomikta zijn echte vitamineleveranciers. Naast vitaminen leveren deze vruchten nog tal van andere stoffen die ons beschermen tegen allerlei ziekten en kwalen.


De groene en gele kiwiVerschillende onderzoekers, zoals Dr. Paul La Chance, maakten een analyse van de zeven belangrijkste voedingsstoffen die fruit bevat: vitamine A, C en E, foliumzuur, kalium, magnesium en voedingsvezels - en ontdekten dat kiwifruit daarbij steevast in de top vijf eindigt. Terwijl de Rutgers studie vooral wilde aantonen dat fruit een belangrijk onderdeel vormt van een gezonde voeding en levensstijl, werd duidelijk dat de bescheiden kiwi een ware voedingskrachtcentrale bleek te zijn. Kiwifruit bezit de hoogste voedingsdensiteit van alle populaire fruitsoorten. Voedingsdensiteit is een van de criteria waardoor de voedingswaarde kan vergeleken worden met de calorische waarde. Ze wordt berekend door de hoeveelheid voedsel die iemand dagelijks nodig heeft in procent om te zetten en te vergelijken met het percentage reële calorieën uit die voeding. Voedzaam voedsel moet een densiteit van 3 of meer hebben.


 


De groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid(954022774)

Groene en gele kiwi’s leveren naast vitaminen nog tal van andere nuttige voedingsstoffen.


Het onderzoek richtte zich niet uitsluitend op traditionele voedingsstoffen van fruit, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Andere bestanddelen zoals fytochemische stoffen werden ook onderzocht. Deze chemische stoffen die in planten worden aangetroffen, zijn interessant voor de wetenschap omdat ze een antioxidans werking hebben en zo kanker en andere ziektes kunnen voorkomen of afremmen in een vroegtijdig stadium.

Antioxidanten vertragen de werking van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn kwaadaardige stoffen die vitale membranen aantasten en de werking van enzymen, eiwitten en het D.N.A. verstoren. Het schadelijke effect van vrije radicalen wordt dikwijls genoemd als één van de oorzaken van chronische ziektes, zoals kanker en hartafwijkingen.


Kiwifruit is zeer rijk aan vitamine E en vitamine C, twee vitamines met een krachtige antioxidans werking. Eén kiwi van 100g bevat minstens 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C heeft tevens een gunstige invloed op de genezing van wondjes, de versterking van de natuurlijke weerstand, de opname van ijzer en het algemeen zenuwstelsel.De belangrijkste preventieve stoffen die kiwifruit bevat zijn o.a.


* Carotenoïden zoals caroteen, luteïne, en xanthofyl helpen preventief bij verschillende chronische ziektes. Luteïne werkt preventief bij prostaat- en longkanker en bij maculadegeneratie, een aandoening die kan leiden tot blindheid. Beta-caroteen heeft een preventief karakter bij kanker en hartziektes.


* Chlorofyl waarvan de subcategorie chlorofyline helpt bij het voorkomen van leverkanker.


* Pectine is een stof die gekend is voor haar cholesterolverlagende werking, waardoor het gevaar op hartziektes afneemt. Kiwi’s kunnen een extra hulp bieden bij de cholesterolbeheersing.


* Serotonine heeft een kalmerend effect op onze hersenactiviteit. Kiwivruchten zijn dus een natuurlijk antistress middel.


* Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de DNA structuur en dus de opbouw van het lichaam. Een voldoende aanvoer van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap kan afwijkingen bij de geboorte en hartziektes op latere leeftijden helpen voorkomen. Een kiwi van 100g levert 5 tot 15 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur.


* Inositol is een plantaardig groeihormoon dat depressiviteit tegengaat en positieve effecten sorteert bij het behandelen van suikerziekte. Tevens bevordert inositol de groei tijdens de puberteit.


* Aminozuren versterken de hartfunctie. Een specifiek aminozuur, arginine zorgt ervoor dat aders niet dichtslibben en wordt gebruikt in de behandeling van impotentie.


* Samen met natriumzuur stimuleert arginine neurotransmissie in de hersenen. Ze bevorderen de afscheiding van groeihormonen en verhogen de zelfgenezende kracht van het lichaam.


* Het lage natrium- en het hoge kaliumgehalte van kiwifruit is goed voor hart-en bloedvaten en maakt kiwifruit aldus bijzonder geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk.


* Kiwi’s vormen een bijzonder rijke, natuurlijke bron van magnesium. Magnesium heeft een positief effect op het beenderstelsel en de stofwisseling van eiwitten en energie. Bovendien stimuleert magnesium het zenuwstelsel. Onze westerse voeding is doorgaans arm aan magnesium. Nochtans kan een tekort aan magnesium leiden tot hartziekten, afwijkingen aan het hartspierweefsel en een te hoge bloeddruk.De mini kiwi of Actinidia argutaDe groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid(954022774)

De mini kiwi heeft een hoger gehalte aan vitamine C dan het gewone kiwifruit.Deze kleine kiwi heeft nog een hoger gehalte aan vitamine C dan de groene of gele kiwi. Actinidia kolomikta zijn echte vitamineleveranciers tussen de 250 en 400 mg per 100 g zijn geen uitzonderingen.

Daarnaast zijn de vruchten een rijke bron aan Bèta caroteen, selenium, luteïne, kalium, koper, magnesium en vezels.In China zijn de vruchten van Actinidia arguta algemeen gekend als een middel om kanker te voorkomen. Er wordt zelfs gezegd dat de aanwezige stoffen vitamine C, actinidin en 3 oxy 2-pyranol een genezende werking hebben tegen kanker.De Siberische kiwi of Actinidia kolomiktaDe groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid(954022774)

De Siberische kiwi bevat meer dan 1000 mg vitamine C per 100g.Vruchten met een gehalte aan vitamine C van meer dan 1000 mg per 100 gram vers vruchtvlees zijn eerder uitzonderlijk. De Siberische kiwi behoort tot deze bevoorrechte vruchten. Ook andere Actinidia soorten zoals de Actinidia eriantha bevatten een dergelijk hoog vitamine C gehalte. Vruchten van de Actinidia eriantha zijn echter niet zo smakelijk. De plant kan echter gebruikt worden in kuisingsprogramma’s met andere Actinidiacea.Silvervine of Actinidia polygamaDe groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid(954022774)

Actinidia polygama heeft veel bijzondere eigenschappenVan deze Actinidia hebben niet alleen de vruchten maar ook de bladeren bijzondere eigenschappen.

De volledige plant werd vroeger reeds gebruikt in de traditionele Japanse geneeskunde. Zowel de vruchten als de bladeren bevatten stoffen die tal van ziekten en kwalen zoals hartziekten, reumatisme, hyperventilatie en zelfs kanker kunnen voorkomen en genezen.De rode kiwi


De groene en gele kiwi als vitaminebom voor een goede gezondheid(954022774)

Rode kiwi’s bevatten een hoog gehalte aan anthocyaninenNa de groene en de gele kiwi komen er binnenkort ook rode kiwi ’s in de handel. Wetenschappers in Italië en Nieuw-Zeeland hebben ook ontdekt dat deze nieuwe kiwi selectie niet alleen veel vitaminen maar ook een hoog gehalte anthocyaninen bevatten. Deze purperrode pigmenten hebben een zeer sterke antioxidans werking die een goede bescherming bied tegen hartziekten en kanker.Bronnen:* Warrington I.J., Weston G.C. Kiwifruit science and management 1990

* www.thefruitpages.com/chartkiwifruit.shtml

* Bernstein M., American Chemical Society, www.medicalnewstoday.com

* Huang H., Wang S., Jiang Z., Zhang Z. And Gong J., Exploration of Actinidia Genetic Resources and Development of Kiwifruit Industrie in China

* www.zespri.be

Tuininformatie