Ixia, brengt Zuid-Afrikaanse schoonheid in de woonomgeving

Ixia is een geslacht met ongeveer 40 soorten bolplanten uit Zuid-Afrika die nauw verwant zijn aan de Iris. De stervormige bloemen met zes kroonblaadjes staan op lange, stevige stengels. De soorten zijn bij ons niet winterhard. Ze zijn wel bijzonder geschikt als snijbloem of als kamerplant. Er worden slechts twee soorten gekweekt, maar er zijn een groot aantal hybriden van gemengd ras en cv´s verkrijgbaar. De bladeren van de soorten en hybriden zijn smal zwaardvormig. De bloemen gaan ´s avonds en bij bewolkt weer dicht.

Bij ons zijn deze niet-winterharde bolgewassen ook te houden in kuipen en potten die vorstvrij moeten kunnen overwinteren. Alleszins moeten de bollen in de winter binnengehaald worden om te overleven. Plant de bollen begin voorjaar uit in potten of beschermd buiten in goed doorlatende grond. Door bij het planten wat beendermeel door de grond te mengen verzekert u in de nazomer zich van een rijke bloei. Ze staan bij ons het liefst in de volle zon. In het voorjaar ruim water geven, maar na de bloei laten uitdrogen.

Soorten
 

Ixia, brengt Zuid-Afrikaanse schoonheid in de woonomgeving(827564484) Ixia maculata is de meest geteelde soort met dunne, tot 45 cm hoge stengels en wordt maar ongeveer 5 cm breed. De 5 cm grote bloemen drommen samen aan de top. Ze hebben een bruin of zwart hart en oranje tot gele kroonbladen, soms met een rozig rode onderzijde. Er zijn ook nog tuinvormen met witte, gele, roze, oranje en rode bloemen.

 

Ixia, brengt Zuid-Afrikaanse schoonheid in de woonomgeving(827564484) Ixia paniculata heeft slanke stengels. Dit bolgewas groeit zo´n 25 cm brede en zo´n 60 cm hoog. Ze zijn bekroond met aren van roomwitte, soms wat rozegetinte, of lichtgele bloemen met een paarszwarte vlek op de basis. Aan de buitenzijde zijn ze vaak wat roze of rood. De 5 cm grote, stervormige bloemen hebben een buisvormige basis en bloeien van eind voorjaar tot begin zomer.
Ixia, brengt Zuid-Afrikaanse schoonheid in de woonomgeving(827564484) Ixia viridiflora is vooral geliefd om zijn flonkerende, stervormige, 5 cm grote bloemen, turkoois met een zwart hart die in een aar op een 60 cm lange stengel staan. Hij heeft zeer smal, opstaand blad dat bijna uitsluitend aan de voet van de stengels staat.

Vermeerdering

In de herfst vermeerderen uit kleine knolletjes. Bij opkweek uit zaad worden ze in de herfst gezaaid en bloeien dan in het derde jaar.


Ixia, brengt Zuid-Afrikaanse schoonheid in de woonomgeving(827564484)

De hierboven behandelende planten zijn beschikbaar als uitgebreide plantenfiches van het seizoen 2006 in de downloadfile van deze maand juni 2006. Deze gegevens zijn ook apart raadpleegbaar na installatie op je harde schijf (zie instructies tijdens de setup procedure). Bestaande TK-PLANTENGIDS CD-rom eigenaars updaten hiermee ook hun harde schijf programma.

Tuininformatie