Kiwi in de tuin: prachtige klimplant Actinidia pilosula en Actinidia kolomikta

De eerste kiwiplanten werden begin vorige eeuw vanuit China ingevoerd in vele Europese botanische tuinen niet zozeer voor hun vruchten maar voor de sierwaarde van deze mooie klimplanten. Jaren later trokken enkele plantenliefhebbers op expeditie naar het Chinese oerwoud en kwamen terug met enkele prachtige planten die tot dezelfde familie als de kiwi behoren.


De allermooiste klimplant, familie van de kiwi, is de Actinidia pilosula. De plant wordt in het Engels Moonshine Kiwi Vine genoemd. Deze tweeslachtige klimplant groeit in het wild in de dichte bergachtige wouden in een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-West-China tot Noord-Birma. Het is vooral de mannelijke plant die aangeplant wordt voor zijn sierwaarde. Een aantal van de jonge bladeren verschijnen in het voorjaar met een gedeeltelijke tot volledige helderwitte kleur en rode bladpunten.

Kiwi in de tuin: prachtige klimplant Actinidia pilosula en Actinidia kolomikta(302864375)
Actinidia pilosula heeft sierlijke bladeren

In de maand juni komen de paars-roze bloempjes te voorschijn en trekken door hun opvallende kleur en aangename geur bijen en hommels aan. Later in de zomer kan deze witte bladkleur gedeeltelijk verdwijnen als gevolg van de hevige zonnestralen.

Kiwi in de tuin: prachtige klimplant Actinidia pilosula en Actinidia kolomikta(302864375)
Mannelijke bloemen van de Actinidia pilosula

Actinidia tetramera

Een meer zeldzamere klimplant is de Actinidia tetramera. Deze plant is afkomstig uit West-China en Oost-Azië en is eveneens terug te vinden in de dichte wouden. Bij ons is enkel de mannelijke plant gekend. De donkergroene bladeren met rode bladstelen en nerven maken van deze plant een aangename verschijning. In het voorjaar is de plant daarbij nog versierd met talrijke lichtroze kleine bloemen.

Kiwi in de tuin: prachtige klimplant Actinidia pilosula en Actinidia kolomikta(302864375)
Mannelijke bloemen van de Actinidia tetramera

Actinidia kolomikta

Actinidia kolomikta werd reeds vanaf begin vorige eeuw gekweekt in Noord-Amerika en Europa. Vooral de mannelijke planten werden aangeplant als sierplant vanwege hun decoratieve bladeren die de eigenschap hebben te veranderen in kleur van groen naar paars en wit. In het wild is Actinidia kolomikta vooral verspreidt in Oost-Siberië, Sakhalin, Japan, Korea en het grootste gedeelde van China. Actinidia kolomikta is zeer koude resistent. De plant kan tijdens de winterrust temperaturen tot -40°C verdragen. De plant wordt ook daarom vaak Artic Beauty genoemd.

Kiwi in de tuin: prachtige klimplant Actinidia pilosula en Actinidia kolomikta(302864375)
De bladeren van de Actinidia kolomikta verkleuren van groen naar paars en wit.

Actinidia polygama

Ook Actinidia polygama of Silver Vine is een zeer decoratieve klimplant waarvan ook bladeren van de mannelijke planten de eigenschap hebben van kleur te veranderen van groen naar geel tot verder naar zilverwit. Actinidia polygama is in het wild terug te vinden vanaf Manchuria, Korea en Japan tot een groot deel van China. De plant groeit voornamelijk tussen het struikgewas en in de kruinen van halfhoge bomen tot een hoogte van 6 m in bergachtige gebieden.

Kiwi in de tuin: prachtige klimplant Actinidia pilosula en Actinidia kolomikta(302864375)
Bladeren van de Actinidia polygama of Silver Vine

Verzorging

Deze klimplanten groeien best op halfschaduwrijke plaatsen, zoals de oostzijde van een gevel.  Ze verkiezen een goed doorlaadbare vochtige en humusrijke bodem. Een draadconstructie of traliewerk is noodzakelijk om de plant de nodige steun te bieden. Deze planten hebben een oppervlakkig wortelstelsel en zullen in de zomer regelmatig wat water kunnen gebruiken. Zowel in de zomer als in de winter moet er wat bijgesnoeid worden om de plant binnen de perken te houden. Van bepaalde soorten, zoals de Actinidia kolomikta, geven de vrouwelijke planten zeer lekkere vruchten.

Wil je meer weten over het succesvol kweken en oosten van kiwi’s?
Bestel dan het eerste Nederlandstalige werk over kiwi, verkrijgbaar op CD-ROM. Zie https://kiwifruit.tuinkrant.org/.
Ben je nog op zoek naar planten van de Actinidia arguta of Actinidia kolomikta dan kan je informatie vragen op contact form

Tuininformatie