Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430)Vanaf de tweede helft van oktober tot eind november is de topperiode om bloembollen uit te planten die u in het voorjaar met hun prachtige bloemen zullen bekoren. Plant uw lentebloeiende bollen in de tuin op de gepaste diepte. Let vooral op de ´neus´ van de bollen. Bloembollen voor Kerst- en Nieuwjaarsbloei moeten nu opgeplant worden. Neem bollen van de beste kwaliteit. Bollen zijn niet moeilijk maar ze haten natte voeten. Staan ze tijdens de wintermaanden te nat dan is de kans op verrotting heel groot.

Bloembollen forceren

Gebruik bollen van de grootste maat of zogenaamd geprepareerde bollen. Tulpen en krokussen worden opgepot of in kistjes geplant, zodanig dat alleen de neus boven de grond uitsteekt. Hyacintenbollen worden tot de helft van hun hoogte in de grond gestopt. In hyacintenglazen moet het water tot op een paar millimeter van de bol reiken. Zo klaargemaakt, worden alle te forceren bollen op een donkere en koele plek gezet. Potten en kistjes worden daartoe onder een 10 cm dikke turflaag ingegraven aan de noordzijde van een muur of haag of in de kelder gezet.

Glazen zet u in de kelder. Wanneer de bollen voldoende ingeworteld zijn, brengt u ze in de huiskamer. Tulpen en hyacinten moeten nog in het donker blijven; krokussen mogen onmiddellijk aan het licht gebracht worden. Om te weten te komen of de bollen voldoende ingeworteld zijn, drukt u eens met duim en wijsvinger onderaan de neus, die zich uit de bol ontwikkeld heeft: u zult er duidelijk de reeds gevormde bloem in voelen. Voelt de neus onderaan dunner dan in het midden, dan zijn de bollen beslist voldoende ingeworteld en mogen ze in de huiskamer gebracht worden. Is bij hyacinten en tulpen de bloem volledig uit het blad gekomen, dan mag de temperatuur wat dalen (om langer van de bloemen te kunnen genieten) en worden ze aan het licht blootgesteld.

 

Bloembollen combineren met tuinplanten
 

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430)

Narcissen behoren tot de makkelijke bloembollen. Wanneer u ze vroeg genoeg hebt geplant kunnen ze reeds de tuin rond eind februari opfleuren.

Het geslacht telt een 30-tal soorten die overwegend voorkomen in het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Daarom zijn ze bij ons beperkt winterhard. De meeste soorten bloeien in het vroege voorjaar en/of tot het eind van de lente. Er zijn 2 grote groepen: de hoge en de lage soorten. De lage soorten zijn vooral geschikt voor rotstuinen en stellen bijzondere eisen aan de groeiplaats. De hogere soorten zijn makkelijker en doen het altijd goed op een diep gespitte, doorlatende grond in de zon of lichte halfschaduw.

Het sortiment aan kleuren en rassen is bijzonder groot. Elk jaar komen daar nog nieuwe rassen bij. Narcissen combineren heel goed met vaste planten, tussen en onder heesters of onder bomen. Verschillende soorten zijn geschikt voor verwildering. Meest toegepaste voorjaarsbloeier. De meeste soorten zijn goed winterhard. Narcissen zijn al eeuwen zeer in trek.

Verzorging

Narcissen worden best niet te laat geplant, het best tussen half september en half oktober. Wanneer na enkele jaren de bloei achteruitgaat, haal je in juni de bollen uit de grond, dit is na het vergelen van het loof. Deel de bollen, maak ze schoon en herplant de gezondste exemplaren.

Soorten

Van dit geslacht worden talrijke soorten en diverse bastaarden gekweekt. Narcissen worden sinds de 19 de eeuw in Engeland en Ierland gekweekt. Daarna in Amerika en Nederland. Er zijn nu zo´n 10.000 rassen geregistreerd, waardoor een indeling nodig werd. Sinds 1977 worden narcissen onderverdeeld in 12 groepen.

De 10 belangrijkste zijn:

1) trompetnarcissen
2) grootkronige narcissen
3) kleinkronige narcissen
4) gevuldbloemige narcissen
5) triandrus-narcissen
6) cyclaambloemige narcissen
7) jonquilla-narcissen
8) tazette-narcissen
9) poeticus-narcissen
10) wilde soorten en vormen

 

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Mount Hood´ (trompetnarcis Group)

Grootbloemig en middelvroeg bloeiend. Breed wit bloemdek met een trompet die crèmegeel is en die later verkleurt naar ivoorwit. Langdurige bloei en vermeerderd snel. Een echte klassieker. De meeste rassen uit de trompetnarcis groep zijn bekende voorjaarsbloeiers, die éénkleurig wit of geel zijn. Elke steel draagt een bloem. De bijkroon is langer dan de bloembekleedsels. Meestal bloeien ze tussen maart en april. Trompet Narcissen zijn onmisbaar in de lentetuin en zeer geschikt voor verwildering en potcultuur.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Dutch Master´ (trompetnarcis Group)

Laatbloeiend, grootbloemige. Een prachtige goudgele trompet Narcis en één van de beste voor verwildering en potcultuur. De meeste rassen uit de trompetnarcis groep zijn bekende voorjaarsbloeiers, die éénkleurig wit of geel zijn. Elke steel draagt een bloem. De bijkroon is langer dan de bloembekleedsels. Meestal bloeien ze tussen maart en april. Trompet Narcissen zijn onmisbaar in de lentetuin en zeer geschikt voor verwildering en potcultuur.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Carlton´ (grootkronige Group)

Een zeer rijkbloeiende zwavelgele Narcis. Geschikt voor verwildering en te gebruiken als snijbloem. Hoogte: 45 cm. Bloeitijd: 4.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Ice Follies´ (grootkronige Group)

Roomwit bloemdek met een platte, gefranjerde primulagele kroon, welke naar wit verkleurt. Geschikt voor verwildering. Hoogte: 40 cm. Bloeitijd: 4.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Paperwhite´ (tazetta Group)

Deze overbekende witte waternarcis die bijzonder eenvoudig is in teelt. Kan ook op een beschutte plaats in de tuin geplant worden. Hoogte: 40-50 cm. Als kamerplant Kunnen direct in het volle licht geplaatst worden en komt na 6 tot 8 weken tot bloei.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus (kleinkronige Group)

Deze Narcis kan zowel op steentjes en water groeien, als opgepot worden in aarde. De bloemen zijn wit met een zacht gele cup en heerlijk geurend. Hoogte: 40-50 cm. Als kamerplant Kunnen direct in het volle licht geplaatst worden en komt na 6 tot 8 weken tot bloei.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Litte Gem´ (trompetnarcis Group)

Een leuk miniatuurtrompet Narcisje met goudgele bloemen. Hoogte: 10-15 cm. De meeste rassen uit de trompetnarcis groep zijn bekende voorjaarsbloeiers, die éénkleurig wit of geel zijn. Elke steel draagt een bloem. De bijkroon is langer dan de bloembekleedsels. Meestal bloeien ze tussen maart en april. Trompet Narcissen zijn onmisbaar in de lentetuin en zeer geschikt voor verwildering en potcultuur.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus ´Rijnveld´s Early Sensation´ (trompetnarcis Group)

Eén van de vroegstbloeiende Narcissen met goudgele bloemen en een wijd openstaande trompet. De meeste rassen uit de trompetnarcis groep zijn bekende voorjaarsbloeiers, die éénkleurig wit of geel zijn. Elke steel draagt een bloem. De bijkroon is langer dan de bloembekleedsels. Meestal bloeien ze tussen maart en april. Trompet Narcissen zijn onmisbaar in de lentetuin en zeer geschikt voor verwildering en potcultuur.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus (gevuldbloemige) ´Replete´

Een prachtige dubbele variëteit met bloemen die een doorsnede hebben tot 10 cm. De spectaculaire witte bloem heeft fraai gefranjerde roodoranje bloemblaadjes in het centrum. Eén of meerdere bloemen per steel, ieder met dubbele blaadjes, maken de perfecte narcisbloem. Gevuldbloemige (dubbelbloemige) narcissen geven de voorkeur aan een beschut plaatsje in de tuin.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus (gevuldbloemige) ´Snowball´

Deze prachtige dubbele Narcis met een wat teruggebogen bloemdek is puur wit, later verkleurend naar ivoorwit en heeft een heerlijke geur. Eén of meerdere bloemen per steel, ieder met dubbele blaadjes, maken de perfecte narcisbloem. Gevuldbloemige (dubbelbloemige) narcissen geven de voorkeur aan een beschut plaatsje in de tuin.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus (gevuldbloemige) ´Van Sion´

Deze eeuwenoude dubbelbloemige soort is geel van kleur, afgewisseld met donkergele bloemblaadjes. Vaak met wat groene accenten. Het proberen waard! Eén of meerdere bloemen per steel, ieder met dubbele blaadjes, maken de perfecte narcisbloem. Gevuldbloemige (dubbelbloemige) narcissen geven de voorkeur aan een beschut plaatsje in de tuin.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus (gevuldbloemige) ´White Marvel´

Mooie dubbele witte trosnarcis door de aparte vorm en zeer goed gevulde bloemen. Geurend, geschikt voor verwildering en te gebruiken als snijbloem. Eén of meerdere bloemen per steel, ieder met dubbele blaadjes, maken de perfecte narcisbloem. Gevuldbloemige (dubbelbloemige) narcissen geven de voorkeur aan een beschut plaatsje in de tuin.

Kleur in de tuin: oktober is de bloembollen maand bij uitstek(270172430) Narcissus (gevuldbloemige) ´White Medal´

De elegante pioenachtige bloemen zijn zuiver marmerwit met een lichtcrème gloed en staan op stevige stelen. Eén of meerdere bloemen per steel, ieder met dubbele blaadjes, maken de perfecte narcisbloem. Gevuldbloemige (dubbelbloemige) narcissen geven de voorkeur aan een beschut plaatsje in de tuin.

Tuininformatie