Kleur in de tuin: te weinig geel in de tuin

Kleur in de tuin: te weinig geel in de tuin(1093868502)Toen onze tuinarchitect er mij attent op maakte dat er te weinig geel in mijn tuin aanwezig was, besloot ik om eens te zoeken naar lichtgele rozen. Van vroeger kende ik nog de goud- en oranjekleurig hoge theehybriden Superstar en Queen Elizabeth. In mijn beplanting was inderdaad een overwicht aan lavendel en  roze-, hemelblauw- en witbloeiende planten. Zijn er geelbloeiende planten? Met kleuren zo zacht als boter. Met deze vraag gaan we op ontdekkingstocht:

Onze buur heeft een charmante tuin waar wel elke dag iets te beleven valt. In de lente werd ik altijd positief en onverwachts verrast door ´Chicago Peace®´ (de roos van de vrede) die over het muurtje was gegroeid. ´Chicago Peace´ is een sport van ´Peace´ en in 1962 in de Verenigde Staten ontstaan. Het is een sterk groeiende roos met glanzend, leerachtige bladeren. De bloemen zijn identiek aan die van de ouder ´Peace´, op de kleur na dan. Bij navraag blijkt de cultivar heel goed bekend te zijn bij tuiniers en leveranciers.

 

Kleur in de tuin: te weinig geel in de tuin(1093868502)Op een mooie morgen in mei staan ze dan te bloeien samen met Clematis montana en Wisteria sinensis. De roos heeft de kleur die ik zoek, ze varieert van diep geel tot sleutelbloemgeel met vele doorgeaderde kleuren van koper en oranje. Ik besluit een overhangende twijg met bloem af te knippen en mee in huis te brengen. Meteen kan ik in huis nog extra genieten van de zachte rozengeuren die ´Chicago Peace´  heeft meegebracht.

De kweek van gele rozen gaat tot veel eeuwen terug. De eerste gele rozen werden vanuit Centraal Azië naar West-Europa meegebracht. Tuinliefhebbers waren er toen laaiend enthousiast over. Ze kenden immers slechts rode, roze en witte rozen. Eén van de vroegstbloeiende gele botanische rozen is Rosa foetida ´Persiana´, een ouder van Rosa ´Soleil d´Or´. Deze briljant geelgekleurde roos is nog zelden in de handel te vinden. Deze botanische roos kan gekweekt worden uit zaad. Ze heeft min of meer wijd openende bloemen en bloeit meestal éénmaal per jaar.

In 1803, stuurde de Engelse Koninklijke Maatschappij, William Kerr naar China om nieuwe rozen te zoeken. Hij bracht onder andere de witbloeiende Rosa banksiae ´Alba Plena´, een witte gevuldbloemige ramblerroos (synoniem Rosa banksiae ´Banksian Double White´). Enkele jaren later bracht J.D. Parks de geelkleurige en gevuldbloemige Rosa banksia ´Lutea´ mee. Beide bloeien in juni.

Kleur in de tuin: te weinig geel in de tuin(1093868502)Ramblerrozen zijn klimrozen en de hybriden ontstaan uit kruisingen van klimrozen met tuinrozen. Ze bloeien eenmaal per jaar, meestal net na de tuinrozen. Ze bloeien bijzonder uitbundig. De bloemen, hoewel doorgaans klein, staan in grote schermen. Ramblerrozen doen het doorgaans beter in de ruimte dan tegen de muur waar ze vaak van meeldauw te lijden hebben. Ze zijn op hun best als ze tegen bomen klimmen of langs gebouwen en schuttingen worden geleid.

De soorten hoeven niet of nauwelijks te worden gesnoeid, maar de hybriden houden ervan als de oude takken worden verwijderd en zijscheuten worden teruggesnoeid. Dat moet dan bij de 1-maal bloeiende ramblerrozen direct na de bloei gebeuren en niet in de winter.

De geelbloeiende klimmer Rosa ´Mermaid´ is één van de mooiste geelbloeiende rozen met zachte, roomkleurige tinten. De bloemen zijn enig mooi, hebben 5 amberkleurige kroonblaadjes. De late zomerbloei is kortstondig maar ze geven een uniek karakter aan de tuin. Deze roos is o.a. nog verkrijgbaar bij Van Herreweghe Willem Boom- & Rozenkwekerijen in Wetteren (BE).

Kleur in de tuin: te weinig geel in de tuin(1093868502)Ik heb geen plaats voor zulke klimrozen kun je denken. Bekijk dan eens de kleinblijvende klimroos Rosa ´Buff Beauty´, een hybride muskusroos die ook als gewone perkroos kan aangeplant worden en die o.a. verkrijgbaar is bij Van Pelt in Putte (BE).

Muskusrozen geuren lekker, ze zijn een prachtige ouderwetse verschijning met gegroepeerde bloemen die vaak uit grote, slanke bloemblaadjes zijn samengesteld. De kleuromschrijvingen gaan van roomwit, gewitte honing, doorzichtig abrikoosgeel tot oud goudkleurig. Naast zijn nostalgische verschijning is ´Buff Beauty´ mijn keuze omwille van de lekkere theegeur.

Meer over bovengenoemde rozen in onze TK-PLANTENGIDS

Bronnen:

Flower & Garden Magazine - Molly Dean - 1995
wwww.mooseyscountrygarden.com
woodlandrosegarden.netfirms.com
www.anticouliveto.it

Tuininformatie