"Aspirine en andere verhalen". Honderden planten verschaffen voedsel, kleding en onderdak aan de mens zolang hij al bestaat. Duizenden plantensoorten worden door de mens gebruikt om hun medicinale eigenschappen. Alle primitieve beschavingen hebben een grote kennis van het plantenrijk en putten geneesmiddelen uit de natuur. Voor de mens in de moderne samenleving is geneesmiddel gelijk aan ´pil´, een synthetisch vervaardigd product. De inspiratie voor deze chemische geneesmiddelen is echter bijna steeds afkomstig uit de natuur. De herkomst van het aspirientje, één van de populairste geneesmiddelen, is daarvan een treffend voorbeeld. Eerst gebruikte men extract van wilgenschors als koortswerend middel. Later isoleerde en identificeerde men de werkzame molecule, het salicylzuur.
Het geval kinine is zeer gelijkaardig. De bast van de kinaboom bevat de koortswerende stof kinine, een efficiënt middel tegen malaria. Eenmaal men de structuur van kinine achterhaald had, is men overgegaan op het produceren van synthetische kinine-achtige producten als nivaquine.
COLLECTIE:
De Nationale Plantentuin van België beschikt over een grote collectie geneeskrachtige planten, met meer dan 330 verschillende plantensoorten.
Deze zijn ten dele samengebracht in een openlucht thematuin ´Geneeskrachtige Planten´ , waar de planten geordend zijn naar werkzame bestanddelen.
Inhoud van de tuin:
1.Antitumorale werking
2.Tegen ziekteverwekkende organismen
3.Werkzaam op huid en de slijmvliezen
4.Werkzaam op het centraal zenuwstelsel
5.Werkzaam op het onwillekeurig zenuwstelsel
6.Met histamine-receptor blokkerende werking
7.Met pijnstillende werking
8.Werkzaam op het hart en de bloedvaten
9.Werkzaam op de urinewegen
10.Werkzaam op het bloed
11.Werkzaam op de stofwisseling en de hormonale systemen
12.Werkzaam op de baarmoeder of uterus
13.Werkzaam op het ademhalingsstelsel
14.Werkzaam op het spijsverteringsstelsel
15.Planten rijk aan dieet- en mineraalproducten
16.Planten rijk aan vitaminen
17.Planten rijk aan enzymen
18.Varia
Voorbeelden:
Een warm aftreksel van Goudsbloem (Calendula officinalis) werkt bacteriedodend.
Rosmarinus officinalis (rozemarijn) maakte zijn weg als siergewas, wordt gebruikt als keukenkruid, in de cosmetica en in de geneeskunde. Zijn inhoudsstoffen zijn orgaanstimulerend en bevorderen de bloedtoevoer naar de onderbuik.
Voor meer inlichtingen:
Nationale Plantentuin Van België
Domein Bouchout
B-1860 Meise
Tel :02/269.39.05
Fax :02/270.15.67.
Bronnen: Vakblad Verbondsnieuws nr.6 – 1 april 1996