Milieu en de tuin: zullen er in de Alpen weldra geen gentianen meer groeien door klimaatsveranderingen?

Milieu en de tuin: zullen er in de Alpen weldra geen gentianen meer groeien door klimaatsveranderingen?(1838790499)Nieuw bewijs uit de Italiaanse Alpen toont aan dat de klimaatveranderingen plantensoorten dwingen om hoger gelegen, koelere groeiplaatsen op te zoeken. Maar zo komen ze in een doodlopend straatje terecht en zullen er weldra verschillende alpiene plantensoorten verdwijnen. Planten klimmen zich letterlijk een weg naar hun verdwijning.

Milieu en de tuin: zullen er in de Alpen weldra geen gentianen meer groeien door klimaatsveranderingen?(1838790499)Het lijkt op zich niet zo erg, een soort meer of minder op aarde, maar met zo eenvoudig ligt dat niet. Elke plant- of diersoort is afhankelijk van andere soorten: voor bestuiving, voedsel of bescherming. Dit geheel noemen we een ecosysteem. Een ecosysteem zorgt ervoor dat dieren, planten en mensen op een bepaalde plaats kunnen overleven. Wanneer één soort wegvalt dan kan dat grote gevolgen hebben voor het geheel, ook voor de mens.

ENSCONET, esconet.org, is het Europees netwerk dat instaat voor het behoud van de zaden van inheemse planten. De Nationale Plantentuin van België maakt deel uit van dit netwerk.

Milieu en de tuin: zullen er in de Alpen weldra geen gentianen meer groeien door klimaatsveranderingen?(1838790499)

Bron: Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38
1860 Meise
www.plantentuinmeise.be

Tuininformatie