Mirabelpruimen een gemakkelijke fruitsoort die je alleen kan planten

Mirabelpruimen een gemakkelijke fruitsoort die je alleen kan planten(25045700)Mirabelpruimen of kroosjespruimen zijn gemakkelijke en gezonde bomen voor de fruittuin. Door de talrijke witte bloemen in april-mei is deze steenfruitsoort ook geschikt voor de siertuin. Mirabellen zijn zelfbestuivend en hebben geen kruisbestuiving nodig. Ze groeien ook goed op slechtere gronden, mits deze niet te nat zijn. Vruchtdunning mag, maar is meestal niet noodzakelijk. Mirabellen zijn meestal rijp in augustus, maar er bestaan ook vroeg en laat rijpende mutanten of hybriden. De vruchten zijn kleiner, ronder en zoeter dan de gewone pruimen. De meest aanbevolen cv´s zijn ´Bellamira´, ´Nancy-Mirabel´ en ´Miragrande´.

Herkomst en naamgeving

De mirabelpruimen, kroosjespruimen of Damsons (Prunus domestica insititia) komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten (Syrië) en zijn rond 1600 in Midden-Europa ingevoerd. Ze zijn heel nauw verwant aan de gewone, Europese pruimen (Prunus domestica). De bekende pruimonderstammen ´St. Juliën A´ en ´Pixy´ behoren ook tot de kroosjespruimen.

Taxonomische indeling van de mirabelpruimen

Rijk (Regnum): Plantae (Planten)
Stam (Phyllum): Magnoliophyta (Bedektzadigen)
Klasse (Classis): Magnoliopsida (Tweezaadlobbigen)
Orde (Ordo): Rosales
Familie (Familia): Rosaceae (Rozenfamilie)
Onderfamilie (Subfamilia): Prunoideae (Pruimachtige of steenfruit)
Geslacht: Prunus
Soortaanduiding (species): domestica
Ondersoort (subspecies): insititia

Plantkundige kenmerken

Meestal een matig sterke groei, matig grote bomen die vruchtbaar en gezond zijn. Er wordt veel zijhout ontwikkeld aan de middelmatige zware gesteltakken.
Door de dichte boomgroei is er aantasting van rode spint (spintmijten) mogelijk. Verder komen er meestal weinig ziekten of plagen voor. Meestal worden ze geoculeerd of geënt op de gewone pruimonderstammen ´St. Julien A´ en voor hoogstam op de zeer sterk groeiende onderstam ´Brompton´.

Worteluitlopers kunnen afzonderlijk geplant worden, want mirabellen zijn ook op eigen wortel te kweken. De meeste mirabellen zijn geel, maar er komen ook enkele rode en blauwe typen voor. Het zijn kleine, ronde, zoete vruchten.
 

Mirabelpruimen een gemakkelijke fruitsoort die je alleen kan planten(25045700)
Ook rode mirabellen komen soms voor

Bloei en bestuiving

Talrijke witte bloemen sieren laat in het voorjaar (april-mei) de bomen, waardoor ze ook geschikt zijn voor de siertuin.

De meeste mirabellen zijn zelfbestuivend (ZB), maar kruisbestuiving door een ander gelijkbloeiend pruimenras kan nog meer vruchten geven.

Geschikte laatbloeiende bestuivers zijn o.a. ´Belle de Louvain´, ´Altesse Simple´, ´Monsieur Hâtif´, ´Reine Claude d`Althan´, ´Reine-Claude Crottée´, ´Reine Claude Oullins´ en ´Queen Victoria´.

Mirabelpruimen een gemakkelijke fruitsoort die je alleen kan planten(25045700)
Witte bloesems sieren de mirabellenboom

Standplaats voor mirabel pruimen

Mirabelpruimen stellen minder eisen aan de grond dan gewone pruimen. Ze groeien ook op slechtere gronden, mits deze niet te nat zijn. Op een zonnige standplaats worden de vruchten zoeter en is de productie het hoogste.

Mirabelpruimen een gemakkelijke fruitsoort die je alleen kan planten(25045700)
Nancy-Mirabel is de best gekende mirabellenpruim

Mutanten en hybriden van mirabel
 

CV (RAS) OORSPRONG PLUK
TIJD
UITERLIJK KWAL.
INNERLIJK
OPMERKINGEN
Bellamira ´Cacaks Beste´ x ´Mirabelle de Nancy´ (DE) einde 7 - begin 8 Grootvruchtig, goudgeel, mirabelvorm, circa 18 g. Sappig, stevig, geel vruchtvlees. Losse steen. Hybride van kwetspruim en mirabelpruim. Gezonde boom.
Mirabelle de Metz FR half tot einde 8 Kleinvruchtig ras. Licht rood gestippeld Klevend aan de steen. Flauwe, zoete smaak. Zeer vruchtbaar.
Mirabelle de Nancy
(´Nancy-Mirabel´)
FR, 1490 half tot einde 8 Middelmatig grote mirabel, circa 10 g per vrucht. Citroengeel met rode puntjes. Zeer zoet. Losse steen. Gemakkelijk steellossend. Zeer vruchtbaar
Mirabelle de Septembre   9   Extreem zoet.  
Mirabelle Tardive
(Mirabelle d´Octobre)
FR eind 9 - begin 10   Matige kwaliteit Slechts matig vruchtbaar.
Miragrande Mirabelle von Herrenhausen x gele Kwets half - einde 8 (begin 9) grootvruchtig, circa 16 g en 32 mm doorsnede. Sterke aromatische smaak. Losse steen in goudgeel vruchtvlees. Vroeg en regelmatig in productie. Regenvast en meestal weinig vatbaar voor ziekten.
Pillnitzer Mirabelle DE half 8 geel   Tolerant aan Scharkavirus. Regelmatig en goed productief.
Prune de Prince (BE) (RGF) eind 9 - begin 10 donkerblauw, rond, de grote van een kers Vast, droog en zeer zoet vruchtvlees. (Handpruim, stoven en drogen) Zeer vruchtbaar. Vruchtjes blijven lang aan de boom hangen.

 Oogst en gebruik van mirabelpruimen

De vruchtenproductie is meestal zeer groot, zodat takken kunnen uitbreken.
De innerlijke vruchtkwaliteit is meestal minder goed dan van de gewone pruimen.
Doordat de vruchten meestal afgeschud worden ontstaan talrijke kleine kwetsuren, zodat bewaring en transport moeilijk wordt. Voor verse consumptie kan je de vruchten meestal niet kopen.
Mirabellen zijn bijzonder geschikt voor invriezen, inmaken (conserven) en voor verwerking tot confituur of jam.

Mirabelpruimen een gemakkelijke fruitsoort die je alleen kan planten(25045700)
Losse steen in de mirabel
Tuininformatie