Nieuwe Cyclamen Silverado White met zilverkleurige bladeren

Nieuwe Cyclamen Silverado White met zilverkleurige bladeren(608576326)Cyclamen met zilverkleurige bladeren bestaan al langer, maar die eigenschap was tot nu toe onbekend bij F1 mini-Cyclamen. Dat is nu veranderd met de komst van Cyclamen Silverado White.

De Cyclaam is al jarenlang een vertrouwde bloeiende plant, die vooral in bloemkleur en formaat weet te variëren. De plant die al sinds de 18e eeuw in West-Europa wordt veredeld en gekweekt heeft echter nog steeds verrassingen in petto. Vorig jaar werd voor het eerst in een minicyclaam met bont blad op de markt gebracht. De veredelaar noemt het zelf zilverkleurig (‘Silverado’). Onterecht is dat niet. De zilverkleurige band langs de bladrand geeft een chique accent aan de trotse plant, die Cyclamen van nature is.

De F1-minicyclaam is in november 2002 voor het eerst op de Nederlandse veilingen verhandeld. De bescheiden aanvoer van 21.000 stuks piekte in december en ijlde nog wat na in januari. Het product werd met een gemiddelde prijs van 93 cent meteen hoog gewaardeerd. De normale prijs voor deze Cyclamen bedraagt namelijk 84 cent. Dit seizoen wordt een aanvoer van 120.000 stuks verwacht, zodat meer mensen kennis kunnen maken met deze bijzondere noviteit. Want bijzonder, dat is ie.

Nieuwe Cyclamen Silverado White met zilverkleurige bladeren(608576326)

Silverado

Inmiddels heeft het veredelingsbedrijf twee Silverado-cultivars geïntroduceerd: ‘Silverado White’ (wit) en ‘Silverado Scarlet’ (scharlakenrood). Dit seizoen wordt ook een paars gevlamde cultivar verwacht. Interessant detail is dat de bloemen van de Silverado-Cyclamen sterk geuren. Een eigenschap die als conversation piece aan de kersttafel van pas kan komen. Een prima cadeauplant voor de kerst dus.

Ook het vermelden waard is het feit dat de F1-hybride Silverado-Cyclamen zeer rijk en lang bloeien, zelfs in wat warmere huiskamers. En dat mag een voordeel worden genoemd, omdat de plant vooral in de kerstperiode zijn weg naar de consument zal weten te vinden. De gelijkmatige groei, de zeer snelle opkweektijd en de geringe gevoeligheid voor ziekten spelen vooral de kwekers in de kaart.

Nieuwe Cyclamen Silverado White met zilverkleurige bladeren(608576326)Verzorgingstips

Bij een goede verzorging bloeien de Silverado’s enkele maanden. De verzorging wijkt niet af van andere mini-Cyclamen. Let op de rijpheid: minimaal vier tot zes geopende bloemen. Controleer ook of er onder de bladeren rond de knol voldoende knoppen aanwezig zijn. Alle later tot ontwikkeling komende bloemen zijn daar namelijk al aanwezig. Zijn er geen knoppen te zien, dan zal de plant ook niet rijker bloeien.

In de winkel heeft een lichte en tochtvrije plaats de voorkeur. Bij een temperatuur van 16 tot 20°C bloeien ze het langst. Zet voor een feestelijk gezicht een aantal mini-Cyclamen bij elkaar in een platte schaal. Geef ze dagelijks water, maar laat de planten niet met hun voeten in het water staan. Daar kunnen ze niet tegen. Planten in een stenen pot vragen meer water dan planten in een plastic pot.

Verkrijgbaarheid

De potmaten van deze mini-cyclaam lopen van 9 tot en met 12 cm. De hoogte bedraagt zo’n 15 cm. Cyclamen ‘Silverado White’ (20537) en ‘Silverado Scarlet’ worden dit seizoen verhandeld van half september tot januari.

De Cyclamen Silverado-serie is een product van Goldsmith Seeds.

Bron: Geert Devriese

Tuininformatie