Nieuwe sterke kamerplant: Sansevieria kirkii ´Friends´, studentenplant van het jaar

Nieuwe sterke kamerplant: Sansevieria kirkii ´Friends´, studentenplant van het jaar(1389285640)De vorig jaar geïntroduceerde Sansevieria kirkii Friends heeft in een jaar tijd al heel wat vrienden gemaakt, blijkt uit de verkoopcijfers. Niet voor niets is deze plant gedoopt tot ‘Studentplant of the year’.

In de afgelopen vier jaar is de vraag naar Sansevieria verdubbeld, mede dankzij de introductie van nieuwe cultivars zoals Sansevieria kirkii Friends. De tweede reden is het onverwoestbare karakter: de stugge maar decoratieve kamerplant weet immers vrijwel alle omstandigheden te overleven, behalve teveel water. ‘Liefdevol verwaarlozen’ is daarom het devies.

Sansevieria kirkii Friends is anders van plantopbouw dan de populaire vrouwentongen, ook wel bekend als Sansevieria trifasciata. Hoger dan 20 tot 30 centimeter wordt de plant niet. Die compacte groei maakt de plant vrijwel geschikt voor elk plekje, zolang de temperatuur niet lager dan 10 graden Celsius is. Bij een optimale verzorging – veel licht, af en toe water en voeding – groeit de plant als kool en maakt zij veel zijscheuten. Vandaar de naam ‘Friends’.

Sinds de introductie op FloraHolland zijn er van Sansevieria kirkii Friends (vbn-productcode 103788) bijna 12.000 planten verkocht. Daarmee staat de rozetvormige plant met het donkergroene, gemarmerde blad op een achtste plaats in de Sansevieria top-10, een opmerkelijke prestatie. ‘Friends’ wordt jaarrond geleverd in een 15 centimeter pot met opvallende cover, waarmee de robuustheid van de plant onder de aandacht wordt gebracht.

 

Familie

Sansevieria (Vrouwentong) behoort tot de familie van de Dracaenaceae.

Soorten

Er bestaan ongeveer 70 soorten Sansevieria en ze komen voornamelijk voor in de tropische en subtropische gebieden van de oude Wereld. In de Amerika's en Australië worden bijna geen Sansevieria’s gevonden. Groependie momenteel op de Nederlandse veilingen worden onderscheiden zijn S. trifasciata, S. cylindrica en Sansevieria overig.

Nieuwe sterke kamerplant: Sansevieria kirkii ´Friends´, studentenplant van het jaar(1389285640)

Bijzonderheden

Sansevieria heeft veel eigenschappen van een succulent.De zwaardvormige bladeren van Sansevieria zijn vlezig. Bovendien hebben ze dikke wortelstokken of rhizomen en kunnen door die eigenschap prima water vasthouden. Hierdoor is het product eenvoudig te verzorgen. Daarnaast staat de plant bekend om zijn luchtzuiverende werking.

Top 10 Sansevieria (op basis van VBN-omzet augustus 2008 t/m juli 2009)

1. Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’
2. Sansevieria cylindrica ‘Skyline’
3. Sansevieria trifasciata ‘Futura Superba’
4. Sansevieria cylindrica ‘Handshake’
5. Sansevieria zeylanica
6. Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’
7. Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’
8. Sansevieria kirkii Friends
9. Sansevieria zeylanica ‘Greenline’
10. Sansevieria trifasciata ‘Moonshine’

Verzorgingstips voor de consument

· Verdraagt veel licht en zon; in de zomer uitkijken met fel zonlicht achter glas; hierdoor kan de temperatuur enorm oplopen.

· Sansevieria is goed bestand tegen de droge warmte van de centrale verwarming; optimale temperatuur is 15 tot 25 graden Celsius.

· De plant niet koeler dan 10 graden Celsius zetten.

· De plant kan ook bloeien.

· Tijdens de groei veel water en voeding geven. In de winter droger en koeler houden (minimaal 10 graden Celsius).

Verklaring van de naam

De naam Sansevieria is ontstaan ter nagedachtenis van Raimondo di Sangrol (1710-1771), prins van San Severo in Italië.

Bron: Bloemenbureau Holland

Tuininformatie