Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes

Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634)Jacobsladder
is een geslacht met ongeveer 50 soorten kruidachtige overblijvende en eenjarige planten. De vaste planten zijn winterharde en eenvoudig te kweken planten voor een border of rotstuin, met kom- of schotelvormige bloemen in diverse tinten blauw of purper. De tere, geveerde bladeren bestaan uit langwerpige tot eivormige blaadjes.


De meeste vasteplantensoorten zijn geheel winterhard en eenvoudig te telen in vochtige, goed doorlatende grond in zon of halfschaduw. Nieuw in het sortiment is Polemonium reptans ´Stairway to Heaven´.

De Nederlandse benaming Jacobsladder hebben ze te danken aan het bijzondere blad met zijn tegenoverstaande blaadjes die doen denken aan de sporten van een ladder.

Jacobsladder zijn fraaie planten voor de border of om te laten verwilderen in de natuurtuin. Ze gedijen op iedere, enigszins vochtige grond die goed waterdoorlaatbaar is in de zon of halfschaduw. Geschikte partners zijn Sidalcea, kogelbloem, Monarda, scheefkelk, sleutelbloem, Helictotrichon en late narcissen.

Vermeerdering: door delen in het voorjaar. De planten zelf leven niet lang. Regelmatig vermeerderen is daarom wel noodzakelijk. Sommige soorten kan men zaaien of zaaien zich spontaan uit.

Ziekten en plagen: gevoelig voor meeldauw

Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634) Polemonium caeruleum groeit zeer snel. Boven een dichte pol van geveerde bladeren verschijnen in april-mei aan 60 cm hoge stengels de in pluimen gerangschikte, lichtblauwe bloemklokjes. De holle stengels groeien recht omhoog. De oranje meeldraden contrasteren mooi met de bloemen. De bloemen staan in tuilen tussen lancetvormige blaadjes die als de treden van een ladder in paren naast elkaar staan.
Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634) Polemonium caeruleum ´Lambrook Mauve´ heeft steriele bloemen en zaait zich daarom niet spontaan uit welk een voordeel kan zijn.
Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634) Polemonium reptans  vormen kruipende wortelstokken en soms ook uitlopers. De langwerpige blaadjes zijn eirond tot lancetvormig. In april-mei verschijnen de stralend blauwe bloemen van 1 tot 1.5 cm groot aan de 20-30 cm hoge stengels.
Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634) Polemonium reptans ´Blue Pearl´ kan beschouwd worden als de mooiste en meest betrouwbare cultivar binnen dit sortiment. Ze vormen kruipende wortelstokken en soms ook uitlopers. In april-mei verschijnen de stralend blauwe bloemen aan de 15-20 cm hoge plant.
Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634) Polemonium reptans ´Stairway to Heaven´ is een NIEUWE mooie vaste plant voor de border. De cultivar werd de eerste maal geïntroduceerd door CNB - Lisse op Plantarium 2004 te Boskoop, waar de plant bekroond werd met een zilveren medaille. Deze nieuwigheid valt op door zijn wit-bontbladig breed blad welke in het voorjaar met een roze rand ontluikt.
Polemonium of Jacobsladder: fraaie borderplanten voor halfschaduwrijke plekjes(1421672634) De afkomst van Polemonium caeruleum ´Brise d´Anjou´ is niet geheel zeker. Deze plant is te herkennen aan het fraaie blad. De boven- en onderrand van de blaadjes hebben een smalle, lichtgele streep.

Snoeien van Polemonium caeruleum en cultivars

Dit zijn vaste planten die gebaat zijn met regelmatige snoei van de uitgebloeide stengels. Daar ze gevoelig zijn voor meeldauw -> eventueel na de bloei ook de aangetaste bladeren wegsnoeien.

Bron: https://www.tkplantengids.com/ - https://www.snoeigids.com/

Tuininformatie