Tuinaanleg

Stel je eens voor. Je hebt net een spiksplinternieuw huis gekocht, met een leuk, maar niet al te groot lapje grond er omheen van net geen 80 m2. Als rechtgeaarde tuinliefhebber kun je je nu voor de volle 100% gaan uitleven; en de tuin aanleggen van je dromen. Niet ‘the sky is the limit’, maar de grens met de buren. En je hebt daar wel honderd ideeën over verzameld in de afgelopen jaren.

Gazonranden
Bij het werken met hoogteverschillen en het geven van een aantrekkelijke structuur aan je tuin kun je gebruik maken van een borderrand  (bij grasovergangen gazonranden genoemd). Er zijn verschillende mogelijkheden, variërend van  de conventionele materialen zoals steen, beton of kunststof tot roestvrij staal en aluminium.

Metalen bedranden
Het gebruik van metalen bedranden is tegenwoordig de trend. En daar zijn goede redenen voor. Deze randen maken je tuin onderhoudsarm wat belangrijk is voor mensen die – om wat voor reden dan ook – niet zoveel tijd hebben om hun tuin te verzorgen. Daarnaast zijn ze flexibeler dan de alternatieven, weersbestendiger en gaan langer mee. En, niet onbelangrijk, de prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend.

Regels voor het planten van bloemen
Een kleine tuin maak je visueel en wat betreft belevingswaarde groter door niet te veel steen te gebruiken (een klein terras), kleinere elementen, een beperkt aantal kleuren en werken met hoogteverschillen die de zichtlijn geheel of gedeeltelijk blokkeren. Een tuin die je in één oogopslag overziet, wordt al snel een beetje saai. Door bijvoorbeeld de pergola of de terrasoverkapping te laten begroeien creëer je meer groen en je tuin lijkt daardoor groter. Kijk ook of je meer dan functie kunt geven aan de verschillende tuinelementen. De hoogteverschillen kunnen ook als zitmogelijkheid worden gebruikt. En met losse elementen, zoals vrijstaande potten met bloemen of plantjes, kun je de belevingswaarde van je tuin aanzienlijk verhogen.

Plan en kleur
Allereerst is het zaak om gebruikerswensen te inventariseren. En dan gaat het niet om alleen de mensen die gebruik gaan maken van de tuin maar ook de (vermeende) wensen van dieren zoals huisdieren, insecten (zoals wormen, spinnen en vlinders), vogels en vissen. De een wil zon, de ander schaduw; de een wil wind, de ander prefereert de luwte. De een wil gras, de ander aarde. En dat geldt ook voor planten,  struiken en bloemen. Met de introductie van bepaalde elementen kun je het positieve gedrag van dieren bevorderen en het negatieve gedrag van dieren (zoals de je eigen kat of die van de buren) proberen tegen te gaan. Naast een lijstje maken van de wensen is dus ook een beetje onderzoek nodig voor een perfecte tuin voor elke gebruiker. In principe geldt: hoe meer gebruikers, hoe meer wensen en: hoe meer gebruikers, hoe meer vreugde voor iedereen.

In een kleine tuin is het zaak om het maximale rendement te halen uit elke vierkante meter. Belangrijk is ook dat je een tuin maakt die qua stijl en uitstraling bij je past. Kies voor planten, materialen en een design waar je jezelf in herkent: geen gras, groentetuin of exotische planten als je daar niet van houdt, maar wel kleuren waar je van houdt. Je moet er altijd voor zorgen dat je je gelukkig en ‘vrij’ voelt in je eigen tuin.