Tuindokter meldingsbank: kringvormige bruinachtige plekken in de gazon

Tuindokter meldingsbank: kringvormige bruinachtige plekken in de gazon(494520745)Allemaal plekken in mijn gazon. Soms verdort het gras en sterft het af. Hier en daar ontstaan kale plekken

Foto ingezonden door Harold Ostijn

Het betreft hier zeker een schimmelinfectie (via bodem). In aanmerking komen verschillende soorten welke qua aantasting sterk op elkaar gelijken. Wel geldt voor zowel Fusarium kringvlekken, rhizoctoniarot of voetziekte dezelfde teeltmaatregelen.

Omschrijving

Fusarium kringvlekken komen vooral voor bij struisgrassen. Afhankelijk van de schimmelsoort verschilt de kleur van wit tot bruin. Natte en zure gazons in de schaduw lopen het meest kans getroffen te worden.

Bij een Rhizoctonia aantasting zie je op het dode gras roodachtige naaldvormige schimmeldraden. Bij regenweer kan je ook de schimmelpluis in de zode herkennen. Deze plekken zijn vooral waar te nemen van augustus tot de late herfst.

Bij voetziekte zijn matjes van donkerbruine schimmeldraden te zien. De aantasting begint als regelmatige, min of meer ronde plekken. De grasplantjes gaan verbleken, verbruinen of worden bronskleurig. De symptomen zijn vooral merkbaar op het einde van de zomer.

Bestrijding

* In de eerste plaats proberen de standplaats te verbeteren, gazonschimmels komen vooral voor op te zure zandgronden met een ph van 4-5.
* Niet alle grassoorten zijn even gevoelig :

Fusarium -> gevoeliger zijn Agrostis en Festuca.

Rhizoctonia -> gevoeliger zijn Agrostis en Festuca, schapegras, engels raaigras en straatgras. Hard zwenkgras is resistent

* vermijd overmatig stikstofgebruik
* pH meten en eventueel bekalken
* minder kort maaien
* chemische behandeling toepassen met bodemfungiciden. Het resultaat is echter van vele factoren afhankelijk.

Tuininformatie