Tuindokter meldingsbank: schurftziekte Venturia op lijsterbes of Sorbus

Tuindokter meldingsbank: schurftziekte Venturia op lijsterbes of Sorbus (1616316870)De blaadjes op mijn lijsterbes krijgen eerst vlekjes en gaan dan verdorren. Er vallen uiteindelijk relatief veel bladeren af. Vanwaar komen deze vlekken? Zijn dit wantsen?

Foto ingezonden door Con Slokkers

Nee, het zijn geen wantsen maar het betreft een aantasting van schurft, een frequent voorkomende plaag bij lijsterbes.

 Omschrijving

Deze schurftziekte wordt veroorzaakt door Venturia aucupariae. Op zieke bladeren zijn aan de bovenzijde olijfgroen tot donkerbruine vlekken waar te nemen die daarna ietwat viltig worden. Het blad kan op den duur helemaal zwart worden, verschrompelen en afvallen. Op de bessen zwartbruine stippen tot vlekjes. De schors vertoont ruwe stippen en gaat open barsten. De sporen worden via de wind en met regen verder verspreid. Hoe langer het blad nat blijft staan hoe meer kans dat de sporen zich zullen kunnen ontwikkelen.
 

Bestrijding

De middelen om deze schurftsoort te bestrijden wensen we zo veel mogelijk te beperken, het spaart kosten en het milieu. De schimmel overwintert op afgevallen bladeren die we daarom zorgzaam en minuscuul opruimen. Tussen de verschillende Sorbus soorten en cultivars is een grote verscheidenheid voor gevoeligheid aan deze schurftziekte waar te nemen.

Tuininformatie