Tuindokter meldingsbank:pruimenboom met gat in de stam en kurkachtige inhoud

Tuindokter meldingsbank:pruimenboom met gat in de stam en kurkachtige inhoud(1932349500)Mijn pruimenboom heeft op een meter van de bodem een gat in de stam van 10 cm breed
en 50 cm hoog. De binnenkant ziet eruit als een door worm of kever aangevreten houtlaag met gangen en de binnenkant lijkt kurkachtig geworden te zijn. Is dit een kever? Wat te doen?

Foto ingezonden door Han Kremers.

Het betreft hier schade door ouderdom of een overblijfsel van schade door vorst (vorstscheuren) en/of door kanker.

Omschrijving

De schade is wellicht veel te lang onverzorgd geweest waardoor de wonden te lang open zijn gebleven. Vorst en regen hebben tijdens de jaren hun werk gedaan en de stam verder aangetast... vandaar het kurkachtige binnenin welk wijst op dode cellen (afbraakproces). Ook schimmels (zwammen) kunnen straks ten tonele verschijnen. Verder hebben wellicht diverse houtkevers en wormen kans gehad de boom binnenin aan te tasten. Ze boren grote ronde gaatjes van 1 tot 3 mm groot. Onder de schors bevindt zich een netwerk van gangen waarin dan pootloze larven terug te vinden kunnen zijn.

Kankers, algemene beschrijving

Door de aantasting van kankers zie je duidelijk begrensde stukken schors afsterven. De schors zakt als het ware in een put. Van onder de schors kan goudbruine gom vandaan komen. Knoppen aan geïnfecteerde takken lopen niet of nauwelijks uit. Er verschijnen wel bladeren maar deze verwelken en sterven af.

Tuindokter meldingsbank:pruimenboom met gat in de stam en kurkachtige inhoud(1932349500)


Bestrijding

Enkele onderhoudstips (voor jongere bomen)

- snoei tijdens de zomer en bij droog weer zieke plantendelen weg
- bij het snoeien de wonden dichtsmeren

- kankerwonden met zorg uitsnijden en behandelen met bijvoorbeeld Kankersept, Topsin M Pasta
- eventueel bekalken
- vermijd hoge stikstofgiften

Voor deze oudere boom

Als u deze boom wil behouden is het aan te raden hem te laten onderzoeken door een erkende boomspecialist (zoek met www.google.com op het trefwoord boomverzorging)

Tuininformatie