Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)Deze tuin verdiende de nominatie voor de interactie van de woning, gelegen in een landelijke gebied, met de rustieke omgeving in het tuinconcept, welke sterk tot uiting is gekomen. Het doordachte ontwerp- en zichtlijnen op de omliggende gras- en maïsvelden werken het open ruimtegevoel en het ‘onbegrensde’ van de tuin in de hand. Buffers en afgrenzingen van het tuinperceel werden tot het minimum beperkt. Tuin-en landschapsarchitecten Vrankx genieten daarom 1 jaar lang van gratis publicatie op tuinarchitectuur.ws

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629) Algemeen ontwerp

De tuin wordt als het ware opengetrokken richting open ruimte. Een (optische) verlenging, maximalisering van de tuinomgeving komt tot stand. De tuin bestaat in hoofdzaak uit glooiende buxusvlakken waaraan de andere tuinstructuren worden opgehangen. Door zijn eenvoud en soepele vormgeving straalt het ontwerp kalmte en sereniteit uit. Toch wordt er een zekere spanning verwekt door het toepassen van op maat gemaakte moderne objecten. Het gebruik van klassieke en ‘nieuwe’ materialen geeft een mooi contrast.

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)
Klik op de foto voor een vergrote weergave


Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)
Het uitgangspunt van het ontwerp heeft rurale kenmerken

Diverse rustieke en landelijke tuinelementen zitten in het ontwerp verweven. Dit komt onder meer tot expressie door het behoud van een 30 jaar oude rode beukenhaag en enkele waardevolle bomen (o.a. Metasequoia, Robinia, Juglans) die fungeren als kleine (maar belangrijke) landschapselementen. Ondanks het ogenschijnlijke kunstmatige karakter van de tuin werd er m.a.w. toch sterk rekening gehouden met de natuurwaarde van de site.

Ook de erfafscheiding houdt inheemse beplanting in (Ligustrum, wilde Ilex, beuk, Linde,…). De open gracht, naast de tuinoprit gelegen, is beplant met lisdodde. Waar mogelijk werd er tot in de kleinste details een natuurlijke look en ecologische waarde in het geheel voorzien.

Ook de gebruikte verhardingsmaterialen (zandsteenkasseien) dragen bij tot het idyllische karakter van de tuin en de evenredigheid met de landelijke streek.

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)
Klik op de foto voor een vergrote weergave


Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629) Het ontwerp heeft een moderne invulling

Er is gebruik gemaakt van aluminium platen die zichtassen markeren en fungeren als opvallende bakens in het geheel. Ze scheppen een aantal zichtlijnen die een focus boetseren voor het netvlies. Het spel van licht en weerkaatsing en de harmonie tussen het buxusgroen en de metalen aluminiumkleur geven het geheel een extra dimensie.

Een pergola tegenover de voordeur versterkt de connectie huis-tuin en geeft een extra gelaagdheid (in hoogte) aan de tuin. De pergola (in banquirai en metaal) verlengt het huis richting exterieur en de cohesie tussen de twee wordt geïntensifieerd.

Het aantal verhardingsmaterialen is tot een minimum beperkt gebleven. De voorkeur ging, evenals bij het ‘groen materiaal’, uit naar minimalisme en beperking.

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)De beplanting

Het hoofdingrediënt en fundament van het tuinontwerp zijn de buxusmassieven die zich op hellingen profileren. Doorheen de groene buxuseilanden glijden paden in lichtgrijze platines. Het grijzige van de bestrating gaat hand in hand met de groene tint van buxus, met de golvend gesnoeide Symphoricarposstrook, alsook met de modern ogende gras- en bamboesoorten.

De dominantie van het buxusskelet wordt doorbroken door slingerende witte vincatapijten, kleine fraai bloeiende heesters en vaste planten, die verrassend uit de buxusvlakken ontspruiten en die de bewoners jaarlijks onverwachts verblijden.

Kleuren en planten zijn in het ontwerp beperkt gebleven en een mengelmoes van kriskras, veelkleurige en felle plantenborders werd vermeden. Geen romantische rozenperkjes dus, doch grijsschakeringen, grassen, de buxustint als monotone basiskleur en beplanting van vooral homogene soorten primeren in deze tuin. Omwille van de absentie van schreeuwerige kleurcontrasten gaat alle aandachtigheid uit naar de homogeen ogende en de fraai vormgegeven groenstructuren (buxus, grassen,…) en de vormgeving van het tuindesign.
 

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)
Klik op de foto voor een vergrote weergave

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629) De ontwerper

Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx
Dr. Vandeperrestraat 11
2441 Geel
België
tuinenvranckx.be
Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1842408629)
Tuininformatie