Zijn klimplanten in de tuin, zoals Lonicera caprifolium, gezond?

Zijn klimplanten in de tuin, zoals Lonicera caprifolium, gezond?(1115570502)Het maakt niet uit welke plant je kiest. Tuinieren is zo-wie-zo gezond. Omdat je met de aarde dan wel in de aarde bezig bent, wordt je beter ge-aard. Je staat weer met beide benen op de grond. En aarden is een goede manier om van stress af te komen.

Zijn klimplanten in de tuin, zoals Lonicera caprifolium, gezond?(1115570502)Lonicera caprifoliumis een sterk groeiende klimplant met glanzend donkergroene bladeren die meestal eirond of breed ovaal zijn. De onderzijde is meestal blauwgroen van kleur. Aan het eind van dìe twijgen die de bloemen dragen, zijn de paarsgewijze bladeren met elkaar vergroeid, en onder de bloeiwijze zelf een breed elliptische schijf vormend.

In mei en juni verschijnen de sterk geurende, buisvormige bloemen vanuit de oksels van de schotelvormig vergroeide bladeren. Deze zijn tot 5 cm lang en crème-wit van kleur, soms wat roze getint aan de buitenzijde. Zes bloemen staan in kransen bij elkaar, meestal twee of drie kransen boven elkaar, maar altijd gescheiden door de schotelvormig vergroeide bladeren. De bloemen zijn tweelippig; de bovenlip iets terug geslagen, de onderlip sterk terug geslagen. Daardoor steken de stamper en meeldraden ver uit. Na de bloei ontwikkelen zich oranje-rode vruchten.

Deze soort komt van nature voor in west Europa en noord Azië. In Nederland soms verwilderd.

  • Lonicera caprifolium ´Anna Fletcher´ heeft bloemen die meer geel van kleur zijn, de buitenzijde zelden roze.
     
  • Lonicera caprifolium `Inga´ heeft iets grotere bloemen dan de soort en bloeit iets vroeger. De twijgen en bladeren zijn sterk behaard. De bloemen zijn creme-wit, aan de buitenzijde roze getint.

Kamperfoelie´s houden van een vochtige grond.
Daar het een bosplant is staat haar “kop” graag in de zon, maar haar voeten houden van schaduw. Als haar voeten te heet worden is ze gevoeliger voor een aanval van bladluizen. Na de bloei kan de plant gesnoeid worden.

Geneeskrachtige eigenschappen

Als huismiddel werden vroeger de vruchten gegeten, rauw of gekookt, als braak of laxeermiddel.
Een siroop gemaakt van de bloemen werd vroeger gebruikt bij astma. Zowel de bloemen als de bladeren werden vroeger gebruikt als slijmoplossend middel en
tegen krampen.

Thans wordt de plant nog gebruikt in de Bach
bloesemtherapie. Het wordt gebruikt voor mensen die leven in het verleden en geen perspectief zien in de toekomst.
Vroeger werden de bloemen gebruikt voor het maken van parfum. Thans wordt het nog wel gebruikt in zeep.

Zijn klimplanten in de tuin, zoals Lonicera caprifolium, gezond?(1115570502)

Meer weten?

Kamperfoelie: http://www.lonicera.nl
Bach Bloesem: http://www.anthemis.nl/bach.htm

Tuininformatie