Osmanthus: zoetgeurende voorjaarsbloeier is ook een groenblijver

Osmanthus: zoetgeurende voorjaarsbloeier is ook een groenblijver (491906148)De meer dan 30 soorten van Osmanthus of schijnhulst zijn groenblijvende heesters en bomen en voornamelijk afkomstig uit de Himalaya, China en Japan. Een aantal ervan wordt door tuiniers zeer gewaardeerd om zijn geurende bloemen. De witte of crème bloemen van de meeste soorten zijn onopvallend, maar verspreiden een op jasmijn of gardenia lijkende geur.

Osmanthus burkwoodii

 

Osmanthus: zoetgeurende voorjaarsbloeier is ook een groenblijver (491906148)Osmanthus burkwoodii is een hybride van Osmanthus delavayi en Osmanthus decorus en een groenblijvende heester met talloze kleine, zeer sterk geurende bloemen, die aan het eind van de lente verschijnen. Ze vragen een verzorgde en humusrijke tuingrond. Osmanthus komt nog zelden voor onder de benaming Osmarea burkwoodii. Deze struik is makkelijk te snoeien, ongemoeid kan hij uitgroeien tot 2 meter hoogte.

De donkergroene bladeren zijn 2-4 cm lang, eirond tot elliptisch en enigszins gezaagd en leerachtig. Aan de bovenzijde zijn ze glanzend donkergroen terwijl de onderzijde meer lichtgroenig gekleurd is. Van april tot mei verschijnen kleine, melkwitte geurende bloemen.

Gebruik

Osmanthus burkwoodii is een mooie bloem- of bladstruik die ook in de rotstuin past. Zelfs als geurende luxehaag is hij heel goed toe te passen. Kies altijd een ietwat warme en beschutte groeiplaats. Ze doen het ook nog goed op drogere gronden.

Vermeerderen door zaaien, stekken of afleggen

Weinig gevoelig voor ziekten en plagen.

Osmanthus heterophyllus

Osmanthus: zoetgeurende voorjaarsbloeier is ook een groenblijver (491906148)Deze schijnhulst is afkomstig uit Japan en heeft een meer hulstachtig blad. Het jonge blad is paarsachtig blauwgroen, later donkergroen en glimmend. Ze zijn elliptisch tot langwerpig, 2 tot 6 cm lang. Jongere bladeren hebben een stekelige punt en aan de randen zitten 1 tot 4 stekelige tanden. Bij oudere planten zijn de bladeren vaak gaafrandig. De plant groeit rechtop tot 2-4 m hoogte, en is zeer makkelijk in vorm te snoeien.

De witte, geurende bloemen verschijnen ofwel in juni-juli, ofwel in september-oktober. Dit afhankelijk zijnde van de standplaats. Draagt bij ons zelden vruchten, als hij er draagt zijn ze blauwzwart gekleurd en 10 tot 15 mm lang.

Gebruik

Osmanthus heterophyllus is een groenblijvende heester, mooi als solitair en heel decoratief. Je zou hem ook als haagplant kunnen gebruiken. De schijnhulst vraagt een zonnige tot licht schaduwrijke plaats. Alhoewel hij de meest winterharde soort is van dit geslacht is een warme, beschutte plaats toch een noodzaak.

Er zijn ook cultivars met paarse tinten en geelbonte bladeren.

Vermeerderen door zaaien, stekken of afleggen

Tuininformatie